Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strateški investitor zainteresiran za Fabriku namještaja “Konjuh”

konjuh

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić ohrabrio je danas i izrazio podršku Vlade Tuzlanskog kantona Behnamu Azadu, strateškom partneru i investitoru koji je zainteresiran za kupovinu 51 posto dionica fabrike namještaja “Konjuh” d.d. Živinice.

– Vlada će direktno pomoći u vezi sa dugovanjima “Konjuha” po osnovu kantonalnih poreza i doprinosa, kao i obezbjeđivanje drvne sirovine putem javnog preduzeća “Šume TK”, a po pitanju svih drugih poreza, dugovanja i drugih otvorenih pitanja koja su u domenu Vlade Federacije BiH, kantonalna vlada i premijer će biti posrednik i partner – rekao je premijer Gutić.

Dodao je da od investitora Vlada očekuje jedino da “Konjuh” radi, da ima kontinuitet proizvodnje i da upošljava radnike.

Iako očekuje da će značajan dio procedura u vezi s kupovinom dionica biti okončan do kraja novembra, Azad je i ranije spreman uložiti određeni iznos finansijskih sredstava da bi se održao postojeći nivo proizvodnje.

– U narednih šest do osam mjeseci očekujem da će u “Konjuhu” raditi oko 500 ljudi, dugoročno očekujem da ćemo svi, lokalna zajednica, radnici, a i investitor imati koristi – rekao je Behnam Azad ističući da mu podrška Vlade mnogo znači.

Premijer Gutić je podcrtao da je “Konjuh” dobar projekat koji je nažalost došao u nezavidan položaj zbog velikog broja malih dioničara i nedefinisanih poslovnih ciljeva.

– Nesumnjivo je da se radi o projektu koji uz dobro vodstvo ima veliki potencijal i razvojnu perspektivu – rekao premijer Gutić, saopćeno je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.