AMBASADA ŠVEDSKE U BIH

Strömquist u Brčkom govorila o švedskom doprinosu energetskom sektoru u BiH

130f03fd-84ef-4caf-a490-d2ecdda6dac7 (1)
FOTO: Ambasada Švedske

Ona smatra da sistemski pristup energetskoj efikasnosti i upravljanju energijom ne dovodi samo do smanjenja emisija i smanjenja zagađenja zraka

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, zajedno sa gradonačelnikom Zijadom Nišićem, danas je posjetila zgradu Stare policijske stanice za vrijeme posjete Brčko distriktu.

Riječ je o jednom od pet javnih objekata u Brčko distriktu koji su obnovljeni u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji finansira Švedska, uz sufinanciranje lokalnih vlasti.

– Ovaj projekt je sjajan primjer angažmana Švedske zajedno sa partnerima u podršci napretku u oblasti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini – naglasila je ambasadorica Strömquist.

Ona smatra da sistemski pristup energetskoj efikasnosti i upravljanju energijom ne dovodi samo do smanjenja emisija i smanjenja zagađenja zraka.

– Ovakav pristup također štedi javna sredstva i otvara nova zelena radna mjesta dok povećava energetsku sigurnost smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima. On je i preduslov za put Bosne i Hercegovine u EU – rekla je Strömquist.

Ambasadorica je razgovarala i o političkim dešavanjima sa gradonačelnikom Nišićem, uključujući proces integracije Bosne i Hercegovine u EU, te je upoznala gradonačelnika o prioritetima švedskog predsjedavanja u EU – sigurnost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, kao i demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Zajednički su posjetili spomen-obilježje svim civilnim žrtvama ispred Vijećnice Brčko distrikta.

Švedska je glavni bilateralni donator u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini kroz dva tekuća projekta koji se provode širom zemlje sa ciljem podrške Bosni i Hercegovini u postizanju ciljeva energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te dodatnog olakšavanja i proširenja projekata energetske efikasnosti, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.