Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci EBRD-a očekuju rast BDP-a u BiH za tri posto

EBRD – banja luka – press

Ekonomska situacija u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini je unapređena, za 2017. godinu Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa rast BDP-a od tri procenta, rekao je Peter Sanfey, zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politiku, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici EBRD-a danas su u Banjaluci predstavili izvještaj o tranziciji za period 2016-2017. godina “Jednake mogućnosti u svijetu nejednakosti”.

Sanfey je istakao da je akcenat u ovom izvještaju na tome kako nastaju i kako su se razvijale i kretale nejednakosti u BiH i regionu, kao i šta se može učiniti za promociju jednakih mogućnosti.

Holger Muent, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, istakao je da je protekla godina što se tiče EBRD-a u BiH bila gotovo rekordna i to ne samo po broju projekata, koji je bio najveći u odnosu na prethodne godine nego i u pogledu visine sredstava koja je veća od svih ukupno uloženih sredstava do sada.

“U 2016. godini uložili smo 200 miliona eura u 15 projekata. Kumulativno u BiH smo uložili više od dvije milijarde eura u BiH, a ovi projekti vrijedili su ukupno više od 4,5 milijarde eura”, rekao je Muent.

Peter Sanfey rekao je da je pred BiH veliki izazov, opsežan program reformi, odnosno Reformska agenda.

“Neću govoriti o političkim okolnostima, ali kada je riječ o lakoći poslovanja BiH zaostaje za zemljama regiona. Ohrabruje to što je zemlja opredeljena i posvećena konačnom članstvu u EU. Mnogi izazovi sa kojima se BiH suočava biće rješavani u ovim procesima. Ovo će biti težak put koji će trajati nekoliko godina”, rekao je Sanfey.

Prema njegovim riječima ohrabruju rezultati istraživanja koji su pokazali da je percepcija ljudi takva da su ipak, malo zadovoljniji nego što su bili.

“Tako da se stvari kreću na bolje, ali ne toliko brzo. Našim aktivnostima pokušavamo da damo svoj doprinos tom procesu”, dodao je Sanfey.

EBRD je u BiH najviše ulagao u infrastrukturne projekte, a prema riječima Muenta u svjetlu smanjenja naejednakosti rade na inkluzivnom rastu i radu preko lokalnih poslovnih banka sa malim i srednjim preduzećima, te daju savjetodavne usluge malim i srednjim preduzećima sa ciljem obezbježivanja rasta i njihove konkuretnosti, što će otovriti nova radna mjesta i smanjiti nejednakost.

Ian Brown, šef rezidentne kancelarije EBRD-a u BiH naveo je primjer projekta u kojem su obezbjedili smo kreditnu liniju za žene preduzetnice i savjetodavnu podršku.