Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mrežarina

Struja će poskupjeti od 1. januara?

struja

Iako nadležni uvjeravaju da struja neće poskupjeti, računi bi mogli biti uvećani ukoliko se poveća cijena mrežarine jer one u računu za električnu energiju učestvuju sa preko 40%

U sjeni preuranjene predizborne kampanje i političkih prepucavanja, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske pokrenula je tarifni postupak na osnovu zahtjeva distributivnih preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS za povećanje cijene mrežarina. O zahtjevima će se raspravljati krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca, a ukoliko se odobri primjenjivaće se od početka sljedeće godine i značit će veće račune za električnu energiju.

Zahtjeve za odobrenje cijena i tarifa Regulatorna komisija za energetiku uputila je na javno razmatranje. Tako će, u zavisnosti od operatera, formalne raprave o zahtjevima za povećanje cijene mrežarine biti održane od 29. 8.do 2. 9.

“Podnosioci zahtjeva su naveli da su se stekli objektivni, obavezujući i formalni uslovi za provođenje tarifnog postupka tokom kojeg će biti preispitana i određena visina opravdanih troškova za period 2023-2025. Godine potrebnih za obavljanje distributivne djelatnosti”.

Veće cijene mrežarina zatražilo je svih pet distributivnih preduzeća. Kao razlog navode povećanje troškova rada i održavanja, uključujući troškove proizvodnih usluga i troškove zarada i naknada, te povećanje troškova distributivnih gubitaka izazvanih rastom cijene električne energije.

“Cijene materijala povećane su od 30-150%, u zavisnosti od vrste materijala koje mi koristimo za održavanje mreže”, rekao je Predrag Klincov, glasnogovornik ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka za BHRT.

Iako nadležni uvjeravaju da struja neće poskupjeti, računi bi mogli biti uvećani ukoliko se poveća cijena mrežarine jer one u računu za električnu energiju učestvuju sa preko 40%.

Privrednici u RS od početka ove godine već imaju veće račune po osnovu povećanja cijene električne energije po megavat satu. Dođe li sada i do uvećanja mrežarina biće to dodatno opterećenje koje je za njih neprihvatljivo.

“Ovog trenutka je važno da sa postojećim cijenama dočekamo kraj godine i o eventualnim novim cijenama o njima se mora razgovarati u narednom periodu i naravno da Privredna komora u ovom momentu apsolutno neće biti za povećanje, bilo kakvo novo opterećenje”, govori Vladimir Blagojević, iz Privredne komore RS.

Novi tarifni postupak ukoliko se odbori primjenjivao bi se od 1. januara 2023. godine i važio bi naredne tri godine.