Biznis

Konferencija u Sarajevu

Studenti bi za praksu kod poslodavaca trebali biti plaćeni

15/04/2019

Šehić je pojasnila da na određenim fakultetima već postoji praksa kao dio nastavnog procesa, a cilj projekta je da to bude slučaj sa svim fakultetima

Uobičajeno je da studenti primaju naknadu za obavljanje prakse kod poslodavaca i tu se treba voditi dobrim praksama iz EU, istaknuto je na konferenciji “Studentskom praksom brže do posla” koja se održava danas u Sarajevu.

Diana Šehić, direktorica Udruženja “Prava za sve” koje provodi projekt, navela je da postoji potreba da u nastavni proces bude uključen sistem redovne studentske prakse kako bi studenti, osim teoretske, stekli potrebne praktične vještine koje poslodavci traže.

– To bi studentima omogućilo da kasnije lakše dolaze do posla i da budu konkurentniji na tržištu rada – rekla je Šehić.

Dodala je da bi projektom trebala biti uspostavljena velika mreža organizacija koja bi okupila sve aktere tog procesa kako bi osigurali da bude odabran pravi model studentske prakse koja će biti implementirana na fakultetima u BiH.

Šehić je pojasnila da na određenim fakultetima već postoji praksa kao dio nastavnog procesa, a cilj projekta je da to bude slučaj sa svim fakultetima.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Branko Blanuša kazao je da je stručna praksa za studente obavezan predmet u toku studija i da uključuje 150 sati prakse u kompanijama.

Pojasnio je da su studenti angažovani na konkretnim projektima koje realizuju te kompanije, što za njih predstavlja značajno iskustvo i pripremu za rad nakon studija.

Projekt “Studentskom praksom brže do posla”, u okviru kojeg je organizovana konferencija, finansira Evropska unija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.