Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studenti uz pomoć francuskih investitora pokreću StartUp kompaniju

ermin podrug

Ermin Podrug, student druge godine Elektrotehnike na BURCH Univerzitetu osvojio je nagradu na takmičenju Microsoft Imagine Cup-u u Sarajevu.

Podrug je napravio projekt EMG joystik, koji prepoznaje signale koje mozak šalje mišićima te iste procesuira i koristi za upravljanje robota, računara ili čak teške mašinerije. Kako nam je kazao Ermin konačna verzija joystika za dva mjeseca bi trebala biti gotova. Joystik će biti u obliku rukava sa dodatnim komandama na vrhovima prstiju.

Potencijal u Erminovom projektu prepoznali su investitori iz Francuske koji su odmah uspostavili saradnju. Trenutno se radi na izradi konačne verzije joystika a nakon toga Francuzi će pristupiti reklamiranju i prezentaciji istog kako na našem prostoru tako i izvan Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa ovim projektom Ermin zajedno sa svoja dva prijatelja, Vildanom Tursićem i Davorom Jurićem , također inovatorima, pokreće StartUp kompaniju “XOR”. Kompanija će se baviti consultingom i razvojem embeded sistema, te outsourcingom.

Osim ovog projekta ovim mladim momcima cilj je odlazak na najveću Evroazijsku StartUp konferenciju koja se održava od 3. do 5. oktobra u Istanbulu. Nakon završenog projekta EMG joystik u planu im je izrada kompletnog odijela.