Biznis

Studenti uz pomoć francuskih investitora pokreću StartUp kompaniju

05/09/2015

Ermin Podrug, student druge godine Elektrotehnike na BURCH Univerzitetu osvojio je nagradu na takmičenju Microsoft Imagine Cup-u u Sarajevu.

Podrug je napravio projekt EMG joystik, koji prepoznaje signale koje mozak šalje mišićima te iste procesuira i koristi za upravljanje robota, računara ili čak teške mašinerije. Kako nam je kazao Ermin konačna verzija joystika za dva mjeseca bi trebala biti gotova. Joystik će biti u obliku rukava sa dodatnim komandama na vrhovima prstiju.

Potencijal u Erminovom projektu prepoznali su investitori iz Francuske koji su odmah uspostavili saradnju. Trenutno se radi na izradi konačne verzije joystika a nakon toga Francuzi će pristupiti reklamiranju i prezentaciji istog kako na našem prostoru tako i izvan Bosne i Hercegovine.

Uporedo sa ovim projektom Ermin zajedno sa svoja dva prijatelja, Vildanom Tursićem i Davorom Jurićem , također inovatorima, pokreće StartUp kompaniju “XOR”. Kompanija će se baviti consultingom i razvojem embeded sistema, te outsourcingom.

Osim ovog projekta ovim mladim momcima cilj je odlazak na najveću Evroazijsku StartUp konferenciju koja se održava od 3. do 5. oktobra u Istanbulu. Nakon završenog projekta EMG joystik u planu im je izrada kompletnog odijela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.