Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vanjskotrgovinska komora BiH

Stupilo novo pravilo za vozače sa digitalnim tahografom

Kolona teretnih vozila na slovensko-hrvatskoj granici
15.03.2020., Zagreb - Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadrzan na slovensko-hrvatskoj granici. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Vozač u digitalni tahograf unosi simbole zemalja u kojima je započeto i završeno dnevno radno vrijeme, a od danas unosi i simbol zemlje u koju uđe nakon prelaska granice države članice na početku prvog zaustavljanja u toj državi članici

Za kompanije u međunarodnom transportu na snagu je stupilo novo pravilo iz Uredbe EU 1054/2020 kojim i za vozače vozila sa digitalnim tahografom važe obaveze koje su do sada imali vozači vozila sa analognim tahografom, saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Vozač u digitalni tahograf unosi simbole zemalja u kojima je započeto i završeno dnevno radno vrijeme, a od danas unosi i simbol zemlje u koju uđe nakon prelaska granice države članice na početku prvog zaustavljanja u toj državi članici.

“To prvo zaustavljanje obavlja se na najbližem mogućem mjestu za zaustavljanje ili nakon granice. Kada se granica države članice prelazi na trajektu ili vozu, vozač simbol zemlje upisuje u luci ili na stanici dolaska”, isitiču iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Uredba EU 1054/2020 objavljena je 31. jula 2020. godine i dostupna je na ovom LINKU.