Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudije na Mundijalu u Rusiji nosit će kopačke iz BiH

kopacke

Kompanija Sanino iz Dervente proizvela je 351 par kopački za svjetskog giganta Adidas koje će na Svjetskom prvenstvo u fudbalu u Rusiji nositi sudije. Ovo je za BiznisInfo potvrdio direktor Sanina Radovan Pazurević.

– Naša firma nepunih 20 godina sarađuje s Adidasom. Mi smo jedna od rijetkih kompanija u Evropi koja nešto radi za ovu veliku svjetsku kompaniju. S obzirom da radimo kopačke, kao gornji dio, firma Adidas je odlučila da mi u Derventi uradimo 333 para, pa je kasnije došlo još nešto, ukupno 351 par kopački za prvenstvo svijeta u Rusiji. Te kopačke trebaju da nose sudije – kazao je Pazurević.

Govoreći o rezultatima kompanije, on je rekao da su oni prošle godine bili dobri, odnosno da je 2017. završena uspješno s vrijednošću izvoza od skoro 20 miliona KM. Sličan rezultat očekuje ove godine. Kompanija zapošljava oko 900 radnika, a najzvučnije ime s kojim sarađuju je upravo Adidas, piše biznisinfo.ba.

– Osim Adidasa, tu je i firma Meindl koja je veoma moćna kada je u pitanju proizvodnja namjenske obuće za vojsku, zatim za brdskoplaninske uslove. Sličan program je i kod firme Haix koja se bavi proizvodnjom neke vrste zaštitne obuće namijenjene za vatrogasce i druge specifične uslove. Tu je i austrijska firma Legero s kojom radimo – kaže naš sagovornik.

Adidas je, ističe, uvijek markantno ime, ali ni ostale spomenute firme ne zaostaju kada je u pitanju učešće u stvaranju novih vrijednosti, odnosno učešću u vrijednosti izvoza.

– Sa svim tim kompanijama mi uspješno radimo i mislim da su i oni s nama zadovoljni jer nemamo nekih većih problema kada je proizvodnja u pitanju – ističe Pazurević.