Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Supertajkun Bezos preuzima Ameriku

bezos

Američki tajkun Jeff Bezos, vlasnik “Amazona”, gigantske internet trgovine, postaće prvi čovjek na svijetu čije će bogatstvo premašiti sto milijardi dolara.

Danas, Bezosovo bogatstvo vrijedi 96,5 milijardi i stotinu miliona dolara, procjenjuje Bloomberg.

Dok drugi svjetski mediji navode da je Bezos u velikom naletu i da je već među tri Amerikanca čije ukupno bogatstvo teži više od imovine polovine stanovnika SAD (80 miliona).

Vrijednost Amazonovih akcija na berzama raste – za pet godina je ušestostručena.

Preko Amazonove online platforme za kupovinu protekle godine prošla je polovina ukupnog iznosa koji su Amerikanci potrošili u ovom načinu trgovine.

Bezos tako postaje nevjerovatno moćna osoba u establišmentu SAD, o čijim poslovnim poduhvatima vodeći američki mediji uglavnom pišu rijetko i, uz obavezne pohvale, izbjegavaju pominjanje bilo kakvih nepravilnosti u radu.

Pogotovo nema riječi o monopolu ove kompanije i sve čvršćim vezama sa najjačim američkim industrijskim lobijima, o čemu samo rijetko šapuću poneki manji mediji.

Bezos je uspostavio naročito jaku vezu sa Centralnom obavještajnom agencijom, sa kojom je 2013. godine sklopljen ugovor vrijedan 600 miliona dolara.

Za američki vojni budžet za narednu godinu prihvaćeno je da će nabavke preko komercijalnih portala za internet trgovinu vrijedne 53 milijade dolara ići preko Bezosovog Amazona.

Sa finansijskom raste i politička i svaka druga moć Jeffa Bezosa, kojeg nezavisni analitički portali nazivaju i budućim “gazdom” SAD.