Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kantonalna Vlada

Suša u Posavskom kantonu izazvala štete veće od 12 miliona KM

vlada posavskog kantona – fena (1)
FOTO: FENA

Ukupna procijenjena šteta nastala na području Posavskog kantona iznosi 12.735.603,90 maraka (Orašje 7.275.919 maraka, Domaljevac-Šamac 1.895.660 maraka i Odžak 3.564.024,90 maraka), priopćeno je iz Vlade PK

Vlada Posavskog kantona (PK) na sjednici održanoj u četvrtak, 27. aprila, usvojila je zaključak o prihvaćanju Izvještaja o procjeni šteta nastalih zbog prirodne nesreće suše na prostoru Kantona u 2022. godini.

Na temelju Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, Kantonalno povjerenstvo za procjenu šteta na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nesreća obradilo je izvještaje općina i grada s područja PK-a, te sačinilo Izvještaj o procjeni šteta nastalih zbog prirodne nesreće od suše na prostoru kantona u prošloj godini.

Ukupna procijenjena šteta nastala na području Posavskog kantona iznosi 12.735.603,90 maraka (Orašje 7.275.919 maraka, Domaljevac-Šamac 1.895.660 maraka i Odžak 3.564.024,90 maraka), priopćeno je iz Vlade PK.

Kantonalna vlada usvojila je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz kantonalnog budžeta Gradu Orašje, Općini Odžak i Općini Domaljevac-Šamac na ime sufinansiranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Kantona za mart u školskoj 2022./2023. godini (49.953,64 marke).

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti Srednjoj strukovnoj školi Orašje za provođenje postupka javne nabave roba CNC stroja za opremanje CNC kabineta. Procijenjena vrijednost predmetne nabave roba iznosi cca 23.100 maraka bez uračunatog PDV-a, priopćeno je iz Vlade Posavskog kantona.

Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz proračuna na ime podrške kulturnim manifestacijama i kazališnim predstavama u iznosu od 12.000 maraka, kao i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava na ime dodjele jednokratne pomoći studentima u iznosu od 20.000 maraka.

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz kantonalnog budžeta na ime sufinansiranja provođenja udžbeničke politike, izrade NPP-a i nastavka digitalizacije u iznosu od 60.000 maraka, te Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz na ime ispunjenja ugovorenih obveza prema visokoškolskim ustanovama u iznosu od 59.950 maraka.

Usvojene su i Odluka o odobravanju korištenja sredstava iz budžeta na ime sufinansiranja programa stručnih obuka i seminara u iznosu od 30.050 maraka i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava na ime uplate razlike doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje za dva djelatnika škola.

Vlada PK-a usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na usaglašeni tekst aneksa Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti zdravstva na teritoriju kantona.

Usvojena je Odluka o dopunama Pozitivne liste lijekova PK, odobreno je budžetsko izdvajanje od 2.000 maraka za Udrugu „Kuća nade“ Odžak u svrhu finansijske podrške za provođenje projekta Banjska rehabilitacija i jačanje funkcionalnosti osoba s poteškoćama u razvoju korištenjem blagodati vode i prirode.

Ponedjeljak, 1. maj, proglašen je neradnim danom na području PK-a povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Neradni dan se odnosi na uposlene u tijelima uprave, poduzećima i drugim pravnim osobama na području kantona.