Biznis

tradicija u turskoj

Suše paradajz na suncu, pa ga na tržištu mogu prodavati 12 mjeseci

21/08/2021

Nakon berbe, vrijedni poljoprivrednici su polja prekrili paradajzom za sušenje

Polja u Izmiru i drugim provincijama na zapadu Turske ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska opskrbljuje tržišta širom svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon berbe, vrijedni turski poljoprivrednici su polja prekrili paradajzom za sušenje.

Tako na snimcima polja u distriktu Torbali i drugim krajevima Izmira ovih dana preovladava crvena boja.

Paradajz, koji su ubrali sezonski radnici, utovaraju se u kamione i traktore i transportiraju do polja gdje se prepolove i ostave da se suše na suncu.

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se sedmicu, a zatim pakira u staklenke ili pakete.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj i iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz kao sezonsko povrće, postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su SAD, Italija i Njemačka.

Turska je prošle godine ostvarila izvoz sušenog paradajza u vrijednosti od 83 miliona dolara, a ove godine se očekuje značajno povećanje tog izvoza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.