Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra javno saslušanje o prodaji Rudnika “Ljubija” Prijedor

ljubija

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske (RS) za privredu zakazao je za sutra u Banjoj Luci javno saslušanje o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude (RZR) „Ljubija“ Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Vlade RS-a je 12. aprila ove godine odlučila da se državni kapital u „Ljubiji“ proda firmi “Israeli investment group“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Dok zvaničnici SNSD-a navode da i Narodna skupština RS-a treba da prihvatiti kao povoljniju ponudu “Israeli investment groupa“, protiv je njihov koalicioni partner DNS, uz stav da je štetna za interese građana RS-a i da “Israeli investment group” nema nikakva iskustva u oblasti rudarskih poslova.

-Ugovorom iz 2004. godine RŽR ‘Ljubija’ se odrekla eksploatacionih prava pa je pitanje zašto se kupuje. Najvjerovatnije iz razloga komercijalne i spekulantske prirode i radi eventualne preprodaje atraktivnih nepokretnosti u Prijedoru, a koje su u vlasništvu RŽR ‘Ljubija’ – rekla je nedavno šefica Kluba DNS-a u entitetskom parlamentu Spomenka Stevanović.

Taj ugovor iz 2004. godine odnosi se na formiranje zajedničkog preduzeća RŽR “Ljubija” i “Mittala” u kojem RŽR ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća sa “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

Na tvrdnje DNS-a direktor „Israeli investment group“ Evgenij Zotov optužio je predsjednika DNS-a i bivšeg gradonačelnika Prijedora Marka Pavića da se iz ličnih interesa odgađa privatizaciju „Ljubije“ i da nije tačna Pavićeva tvrdnja da se ova kompanija želi „dočepati“ imovine „Ljubije“, čije nekretnine, postrojenja i oprema su procijenjeni na 24,1 milion, a kapital ovog privrednog društva u prošloj godini bio je oko 82,8 miliona KM.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je također rekao da bi, ako „Arcelor Mittal“ pokrene arbitražni spor protiv RS-a zbog prodaje državnog kapitala u „Ljubiji“, i taj bh.entitet onda mogao pred sudom da pokuša osporiti dijelove ugovora potpisanog s njima 2004. godine, jer je on potpuno nepovoljan po RS.

Optužio je i „ArcelorMittal“ da je putem tzv. transfernih cijena dislocirao dobit van RS-a i raspolagao s cijelom dobiti, što je, tvrdi, utvrdila i Poreska uprava RS-a.

Ni opozicija ne podržava prodaju “Ljubije” izraelskoj firmi, a predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da bi, zbog namjere vlasti u RS-u da proda “Ljubiju” firmi “Israeli investment group“, „ArcelorMittal“ mogao napustiti poslovanje u Prijedoru.

Čavić ističe da „štetnu“ privatizaciju „Ljubije“ želi da provede “jedna grupa avanturista, s vrlo sumnjivom prošlošću i bez ikakve istorije poslovanja“.

Najavio je i da će na javnom saslušanju iznijeti podatke do kojih je on došao u vezi s ovim poslom, te dodao da je nadležni sud odbacio navode da “Mittal” nije plaćao porez na dobit.

Vladajuću strukturu u RS-u je optužio da je dovela sadašnjeg direktora preduzeća “Israeli investment gruopa“ Evgenija Zotova da zastupa interese Vlade i „Ljubije“ u upravljačkim strukturama u zajedničkom preduzeću s „Mittalom“.

U javnosti se moglo čuti i da iza firme “Israeli investment gruopa“ stoji kćerka Aria Livnea savjetnika predsjednika RS-a Milorada Dodika i Boško Šušnjar u čijem porodičnom vlasništvu je laktaška firma “Eko Bel”, što je Dodik odbacio kao netačno.

Ostaje da se vidi koja strana će sutra na javnom saslušanju imati jače argumente, a konačnu riječ o prodaji dat će Narodna skupština RS-a, ukoliko ta tačka ostane na dnevnom redu nastavka sjednice, 10. aprila.