Sutra otvaranje međunarodnog sajma namještaja u Sarajevu (FOTO)

interio4
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Na ovogodišnjem 35. međunarodnom sajmu namještaja unutrašnjeg i vanjskog uređenja, te prateće industrije “INTERIO”, koji posjetiocima sutra otvara svoja vrata, učestvovat će 70-ak kompanija, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja i prateće industrije – INTERIO – trajaće od 14. do 18 . marta.

Direktor KSC Skenderija Amer Kapo, na današnjoj  konferenciji za novinare, podsjetio je da ove godine slave 35. jubilarno izdanje Sajma.

“U vrlo kratkom roku uspjeli smo malo i redizajnirati dvoranu. Ponosno mogu da kažem da smo napravili pomak za razliku od prošle godine. Naš cilj je da svake godine bude sve veći broj i da imamo kvalitetne izlagače”, pojasnio je Kapo.

Vizija je, kako je kazao, da 2020. budu pandan beogradskom sajmu namještaja.

“Najbolji smo kada je u pitanju regija, a možda i šire, kada je u pitanju drvna industrija i namještaj”, dodao je Kapo.

Selma Bašagić iz Vanjsko-trgovinske komore BiH izjavila je da je drvna industrija grana privrede koja zaslužuje posebnu pažnju.

“Zato što je ona u prošloj godini ostvarila izvoz blizu 1,3 milijarde KM u okviru čega je izvoz namještaja bio 37,7 posto. Dakle, sigurno je jedna od značajnijih grana privrede BiH”, kazala je Bašagić.

O značaju drvne industrije govorila je i Šemsa Alimanović ispred Privredne komore FBiH.

“Ovo je jedinstvena prilika gdje smo upotrijebili triple helix sistem, to znači obrazovanje kompanija gdje je komorski sistem bio karika u ovom povezivanju. Naši studenti i nauka mogu nam pružiti ono što je najbolje, kompanije da to naprave, a komorski sistem da pronađe način kako da se stvore najbolji uslovi kako bi naši proizvodi bili što konkurentniji”, pojasnila je Alimanović.

Ispred kompanije “Ećo” govorio je Suad Ećo. Naveo je i neke probleme sa kojima se susreću proizvođači u drvnoj industriji.

“Prije svega, visoka stopa opterećenja rada gdje imamo najviše oporezivanje u regionu – 72 posto na neto. Ova grana se ne može razvijati bez institucionalne podrške”, pojasnio je Ećo.

Kao problem je naveo i zakon o porezu na dobit koji nije predvidio oslobađanje firmi koje žele reinvestirati u tehnologije, u proširenje svojih kapaciteta.

Ove godine je istaknuta i dobra saradnja sa fakultetima Univerziteta u Sarajevu te će posjetioci sajma biti u prilici pogledati i reprezentativnu izložbu u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti, Mašinskog, Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta.

Ispred Akademije likovnih umjetnosti govorila je Denisa Šećerbajtarević, koja je zahvalila Sajmu na prepoznavanju bitnosti povezivanja visokog obrazovanja i privrede BiH.

Riječ je o renomiranoj i visokokvalitetnoj tradicionalnoj međunarodnoj specijalizovanoj manifestaciji na kojoj je u proteklim godinama izlagalo više od 500 kompanija. Sajam je posjetilo više od pola miliona posjetilaca.

INTERIO je centralno mjesto prezentacije sljedećih proizvoda i usluga: namještaj svih vrsta, kompletna oprema za unutrašnju dekoraciju stambenih i poslovnih prostora, rasvjeta, podovi, podne prostirke, strojevi i alati za šumsku i drvnu industriju, oprema za zaštitu šuma, oprema za projektovanje u šumarstvu, mašine i alati za obradu drveta, repromaterijal za drvnu industriju, namještaj i oprema za vanjsko uređenje, podne obloge, rasvjeta, baštenska galanterija, baštenski namještaj, bazeni i oprema za bazene…

Zvanično otvaranje sajma je sutra u 10 sati, a ulaz je besplatan.