Raskoš betona: Otvorena nova poslovna zgrada Tvornice cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj

Tvornica cementa Kakanj (TCK) otvorila je novu poslovnu zgradu pri čijoj su izgradnji osnovni motivi bili primjena betona i energetska efikasnost.

Novi moderni dom vrhunski je i u potpunosti izgrađen od betona, a koncipiran je kao harmonično poslovno okruženje koje snažno povezuje cijeli poslovni krug ovog uspješnog kakanjskog giganta.

– Čista betonska fasada i jednostavne linije simboliziraju jednostavnost i praktičnost poslovanja kompanije. Zgrada se prostire na četiri etaže, od kojih je jedna podzemna i u funkcionalnom smislu obuhvaća sve administrativne kapacitete. Posebno je atraktivan i impresivan providni beton koji ukrašava pročelje na ulazu u zgradu. Ovim projektom beton dolazi do maksimalnog izražaja u estetskom i funkcionalnom smislu. U izgradnji su korišteni domaći materijali, posebno se vodilo računa o energetskoj efikasnosti, pa zgrada posjeduje “A” certifikat energetske efikasnosti – navode iz Tvornice cementa Kakanj.

Generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža je kazao da su u proteklih 39 godina proizveli i prodali 15.403.738 tona cementa.

– Dakle, krećemo se prosječnom brzinom od 1.000 kg u minuti, odnosno 60 tona na sat – kazao je Muidža na svečanosti u ponedjeljak.

Osvrnuo se i na napredak koji je TCK postigla u proteklih 17 godina otkako je članica prestižne njemačke grupacije HeidelbergCement, te istakao da su emisije prašine sa glavnog dimnjaka tvornice smanjene za čak 99 posto.

– Održiv razvoj je DNK naše kompanije. To je osnovna odrednica i temelj naše poslovne filozofije, trajna obaveza i zalog budućnosti. Ova zgrada simbolizira sinergiju i spoj tradicionalnog poslovanja i koncepta modernog življenja, u njoj se ogleda duh inovativnosti. Ovo je naš dom i svi ste uvijek dobrodošli – istakao je Muidža i izrazio zahvalnost svim dugogodišnjim partnerima i prijateljima kompanije, a posebno Općini Kakanj i Ambasadi SR Njemačke na bezrezervnoj podršci.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann istakla je značaj poslove saradnje između dvije zemlje.

– Vizije mogu postati stvarnost. Nalazimo se ovdje u Kaknju gdje su HeidelbergCement i Tvornica cementa Kakanj pokazali da snovi mogu postati stvarnost. Jako me raduje kada vidim veoma uspješnu saradnju njemačke i bosanskohercegovačke privrede. Čestitam na svim dosadašnjim dostignućima, a posebno na ovoj zgradi koja postaje regionalno upravno sjedište HeidelbergCementa – izjavila je ambasadorica Hohmann.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra se osvrnuo na historijat nastanka Tvornice cementa Kakanj, te naglasio značaj HeidelbergCementa kao privatizacijskog partnera koji je odmah nakon privatizacije započeo sa velikim investicijama ostvarujući harmoniju između privrednog razvoja i očuvanja čovjekovog okoliša.

Gostima su se također putem video poruka obratili i članovi Nadzornog odbora Albert Scheuer, član Uprave HeidelbergCementa i Gerhard Hirth, glavni izvršni direktor kompanije Schwenk. Istaknuli su izvrsnu saradnju koju HeidelbergCement i TCK imaju sa lokalnim institucijama, a uposlenicima Tvornice cementa Kakanj uz zahvalnost na iznimnim postignućima, poželjeli uspješan i sretan rad u novim prostorijama.

Sjajnu ceremoniju posebno je na svoj način šarmom i humorom začinio glumac Enis Bešlagić koji je nakon prikazanog promo filma u kojem miješa beton, simbolično uručio ključ zgrade koju su zvanično otvorili ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža.

Novo sjedište Tvornice cementa Kakanj moderni je spomenik i oda cementu i betonu u koji je ugrađeno desetine hiljada sati rada, 1.506 kubika betona ugradila je kompanija “TBG BH”, 161 tona armaturnog čelika, a sve su to uradili domaći ljudi od domaćeg cementa, domaćeg kamena i ostalih domaćih materijala.