Biznis

Srebrenica

Sve manje mljekara, smanjuje se i broj uzgajivača stoke: “Otkupna cijena je katastrofalna”

12/09/2022

Mjesečna proizvodnja mlijeka farmera s područja Srebrenice je oko 22.000 litara

Broj mljekara na području opštine Srebrenica je smanjen, a razlog je niska otkupna cijena – potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede RS, područna jedinica Bijeljina.

Kontrolni asistent Ministarstva Predrag Jevtić kaže da na području te opštine ima osam registrovanih proizvođača mlijeka.

– Broj mljekara je smanjen. Cijena stočne hrana je dosta poskupila, a proizvođači govore da je to jedan od osnovnih razloga. I u drugim opštinama je broj farmera znatno smanjen i svakog dana se smanjuje – rekao je Jevtić, dodajući da nije poznato da li će doći do povećanja otkupne cijene mlijeka.

Mjesečna proizvodnja mlijeka farmera s područja Srebrenice je oko 22.000 litara.

– Otkupna cijena mlijeka je 0.64 feninga po litru, i otkupljivači navode da je cijena niska zbog transporta. Mljekari iz Srebrenice mlijeko predaju mljekarama iz Gradačca, Inmer i Mig 99, a na osnovu urađenih analiza, kvalitet mlijeka je veoma dobar – ističe Jevtić.

Bračni par iz Zelenog Jadra kod Srebrenice Sanela i Mevludin Avdić imaju 23 grla stoke i žive od proizvodnje mlijeka. Mjesečno proizvedu 4.360 litara, a stočarstvom se bave dvadeset godina.

-Dosadašnja otkupna cijena mlijeka je bila katastrofalna, jer od prodaje se mora kupiti stočna hrana i ostale životne namirnice. Ukoliko ne dođe do povećanja otkupne cijene nećemo moći nastaviti s proizvodnjom mlijeka. Za tonu koncentrata trebam da izdvojim 1.400 KM, a za mjesec trebam dvije tone. Mi ćemo se boriti, ali ako ne budemo više mogli, odustat ćemo – izjavila je Feni Sanela Avdić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.