Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Sve više djevojaka u IT sektoru (VIDEO)

2504_djevojke_u_it_sektoru

Broj djevojaka koje upisuju Fakultet elektrotehnike raste svake godine

Djevojke postepeno prepoznaju potencijal sektora informacijskih tehnologija, ali su u poslovima baziranim na ovoj oblasti još značajno dominantniji muškarci. Udruženje osnovano na Elektortehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli pokušava potaknuti učenice i studentice da se odvaže učiti informacijske tehnologije i pokazati svoje znanje.

– Broj djevojaka koje upisuju Fakultet elektrotehnike raste svake godine. Mi smo 2017. imali 40 posto djevojaka koje su završile elektrotehniku što je najviše u historiji Fakulteta – izjavila je Alma Šećerbegović, viša asistentica Elektrotehničkog fakulteta UNTZ.

I u tehničkim školama postepeno raste broj učenica, a među njima i onih koje su uspješne u programiranju, kaže učenica trećeg razreda tuzlanske Elektotehničke škole Mirha Bešlagić koja već ima brojna priznanja sa takmičenja.

– Ja sam ‘povukla’ neke svoje drugarice da napravimo tu aplikaciju, da pokažemo da to žene mogu, da nije ništa strašno, da se uključe i da razbijemo te stereotipe – istakla je.

Ove djevojke su sa svojim profesoricama učestvovale su panel diskusiji. Panelistice su bile žene koje već grade svoje karijere i IT sektoru.

– Ja na primjer radim u firmi sa pet momaka. Jedina sam djevojka i nikad se nisam osjetila manje važnom, niti se susrela sa diskriminacijom na tu temu – kazala je Amera Sinanović, uposlenica kompanije Quality Cert Tuzla.

One koje su se već dokazale u ovoj oblasti žele ohrabriti mlađe da uče o primjeni tehnologije u svakodnevnom životu. U diskusiji je učestvovalo je više od 50 učenica iz tuzlanskih srednjih usmjerenih škola i gimnazija, te studentica sa javnog Univerziteta i tuzlanskih privatnih fakulteta.