Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više sumnjivih oglasa za posao u inostranstvu

oglas za posao

Udruga “Novi put” je u posljednje vrijeme tokom provođenja kampanja podizanja svijesti o problemu trgovine ljudima na području Hercegovine primijetila veći broj sumnjivih oglasa koji su zalijepljeni na stablima, uličnim oglasnim pločama i slično, a u kojima se nudi posao u inostranstvu, piše Večernji list.

“Upozoravamo širu javnost kako se iza naizgled primamljivih i dobro plaćenih poslova u inostranstvu često kriju nelegalne radnje u čijoj pozadini mogu biti pojedinci, grupe ljudi, kao i agencije. U oglasima se nude dobro plaćeni poslovi njegovateljica, sobarica, građevinskih radnika, pa čak i eskort dama, a poslove nude osobe koje se kriju iza telefonskog broja ili e-mail adresa”, navodi se u saopšštenju Udruge.

Apeliraju na sve građane koji se žele prijaviti na takve oglase da budu jako oprezni jer se iza njih najčešće kriju osobe koje se bave trgovinom ljudima. U većini slučajeva trgovci ljudima nude da oni snose troškove puta do zemlje odredišta i samim time dovode osobe koje su prihvatile posao u dužničko ropstvo, navode iz Udruge.

“Nakon dolaska na odredište oduzimaju im se putni dokumenti uz izliku da je to zbog osobne sigurnosti zaposlenih, a zapravo se oduzimaju temeljna ljudska prava na slobodu kretanja”, stoji u saopštenju za javnost.

Iz udruge tvrde kako se većina oglasa za posao na prvi pogled čine pouzdanima zbog toga što iza njih stoje vrlo vješti manipulatori čije se tehnike s vremenom usavršavaju. S obzirom na veliko zanimanje građana za odlazak na rad u inostranstvo apeliraju na sve zainteresirane da izvrše detaljne provjere prije nego što se odluče prihvatiti bilo koji posao.