Svečano otvoren prvi dio autoputa Priština-Skoplje

kosovo autoput

Prvi dio autoputa “Arben Xhaferi” danas je svečano otvoren. Taj autoput na pravcu Priština – Hani e Elezi (Đeneral Janković) biće dug 60 kilometara i spajaće Prištinu i Skoplje. Vrijednost radova će iznositi oko 600 miliona eura. Kao i prvi kosovski autoput “Ibrahim Rugova”, koji spaja Kosovo sa Albanijom, gradi američko-turska kompanija Bechtel-Enka.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prvog dijela autoputa Priština – Skoplje prisustvovali su najviši kosovski zvaničnici, ambasadori SAD-a i Turske, kao i druge diplomate i predstavnici kompanije Bechel-Enka, saopšteno je iz Ministarstva infrastrukture.

Premijer Kosova, Isa Mustafa je kazao da je ovaj segment najveća raskrsnica u regionu, koja će uticati kako na povećanje trgovinske razmjene, tako i na lakše kretanje ljudi.

kosovo autoput1

“Ovo je jako veliko i važno djelo. Ovaj segment je najveća raskrsnica u regionu koja nas povezuje s Albanijom, Makedonijom i drugim zemljama. Povezuje nas s Prizrenom, Skopljem i Tiranom. Ovi radovi su kvalitetni i kosovski budžet koštaju 600 miliona eura. Ovo je još jedan projekat, koji će nam omogućiti da postignemo kompleksne projekte koje sprovodimo zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, sa kojima činimo napore da dostignemo standarde koje imaju zemlje EU”, kazao je Mustafa.

On je naveo da će Kosovo zahvaljujući važnom sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom, moći da gradi i druge važne puteve za zemlju.

Ministar infrastrukture Kosova, Lutfi Zharku izjavio je da se prisutni nalaze na mestu koji je vezni čvor što spaja dva autoputa “Ibrahim Rugova” i “Arben Xhaferi” sa nacionalnim putem Priština – Gnjilane dug 5 km.

Ambasadorke Turske, Kivilcim Kiliç je kazala da je sreća što jedna turska kompanija zajedno sa američkom gradi važna put za Kosovo, koji će uticati kako sa spekta saobraćaja, tako i sa socijalnog aspekta.

A američki ambasador, Greg Delawie je ocijenio da su investicije u putnu infrastrukturu bitne za budućnost Kosova. On je napomenuo da je važno i to što je na radovima zaposleno 80 posto Kosovara, odnosno 1.200 Kosovara stiče iskustvo i prima dobru platu, dok se oko polovine materijala obezbeđuje od kosovskih firmi putem tendera.