Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska će kažnjavati firme koje ne budu imale 40 posto žena u upravnim odborima

žrna na poslu

Švedska vlada iznijela je novi prijedlog zakona prema kojem će firme od 2019. godine biti kažnjene drastičnim novčanim kaznama ne budu li imale barem 40 posto žena u upravnim odborima ili direktorskim pozicijama.

Kazne bi se mogle kretati u iznosima od 26.000 eura do 525.000 eura. Ta će se pravila primjenjivati na 280 velikih, privatnih i pedesetak državnih kompanija.

“Ne možemo pričati o tome iz godine u godinu a da taj zakon napokon ne donesemo”, rekao je švedski ministar poduzetništva i inovacija Mikael Damberg iz vladajuće koalicije.

Švedska se u posljednje vrijeme suočila s kritikama kako zapravo nije uspjela opravdati svoju reputaciju kao jedna od rodno najravnopravnjih zemalja na svijetu, jer su većina profesora u visokom obrazovanju i članovi parlamenta i dalje muškarci.

“Ima pomaka. Oko 32 posto članova upravnih odbora su i sada žene. Ali stvari se odvijaju presporo”, rekao je Damberg za švedsku agenciju TT. On također smatra kako je davanje ženama više moći na korporativnom vrhu dobra poslovna strategija.

“To je pitanje konkurentnosti kao i jednakosti. Švedska mora moći iskoristiti sve svoje vještine”, smatra Damberg.

Lijevi centar tek treba skupiti dovoljno podrške kako bi parlament odobrio prijedlog zakona. Ali, ova najava dolazi tek sedam dana nakon što je Švedska ostvarila još jedan cilj u ravnopravnosti spolova – žene sada zauzimaju svaku drugu poziciju na upravljačkim mjestima u državnim agencijama.

Švedska je prošle godine zauzela prvo mjesto na YouGov rang listi rodnoj ravnopravnosti između 24 zemlje. Čak 72 posto ispitanih Šveđana je pozitivno reagiralo na pitanja u vezi spolne ravnoteže.