Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

plan vlade

Švedska će pokriti do 86 posto plata i poreskih troškova radnika koji su otpušteni

svedska – koronavirus

U saopštenju se ističe da će troškovi iznositi 12,74 milijarde dolara ukoliko bi 700.000 radnika bilo u planiranom programu

Švedska Vlada saopštila je danas da će povećati iznos koji će isplatiti kompanijama za pokrivanje plata radnika koji su na smanjenim radnim satima.

U saopštenju se navodi da će privremeno pokriti do 86 odsto plata i poreskih troškova radnika koji su privremeno otpušteni.

Vlada je objavila dodatno ograničen plan početkom aprila za radnike koji mogu da rade 40 odsto svojih radnih sati i da zadrže veći dio svog primanja. Radnici će moći sada ići do 20 odsto od radnih sati.

U saopštenju se ističe da će troškovi iznositi 12,74 milijarde dolara ukoliko bi 700.000 radnika bilo u planiranom programu.

“Onda ćemo biti u veoma ozbiljnoj i dubokoj ekonomskoj krizi i biće potrebno mnogo snage za stimulaciju ekonomije”, rekla je ministar finansija Magdalena Anderson.

Nezaposlenost u Švedskoj mogla bi dostići deset odsto u narednim mjesecima ukoliko se nastavi sa trenutnim talasom otpuštanja zbog pandemije virusa korona.

Broj oboljelih od virusa korona u Švedskoj u protekla 24 časa povećan je sa 10.948 na 11.445. Broj preminulih, takođe je u porastu za 114 na 1.033.