Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

štokholm

Švedska SEB banka kažnjena s milijardu švedskih kruna

seb (1)

Istraga agencije obuhvatila je razdoblje od 2015. do početka 2019. godine

Velika švedska banka osumnjičena je da nije uspjela spriječiti pranje novca, čime je postala posljednja u nizu banaka iz regije koje su otkrivene kako posluju prljavim novcem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švedsko tijelo za finansijski nadzor saopštilo je u četvrtak da je izreklo administrativnu kaznu u iznosu od milijardu kruna (oko 95 miliona eura) Skandinaviska Enskilda Banken AB, poznatoj kao SEB, zbog “nedostataka u prepoznavanju i upravljanju rizikom od pranja novca” u svojim baltičkim podružnicama.

Istraga agencije obuhvatila je razdoblje od 2015. do početka 2019. godine.

Otkriveno je da je nekoliko skandinavskih banaka poslovalo prljavim novcem, uglavnom putem podružnica u baltičkim zemljama koje su otvorile prethodnih godina.

Među najvećima je danska Danske Bank, koja je priznala masovno pranje novca u svojoj estonskoj podružnici. Interna istraga je otkrila da je oko 200 milijardi eura (226 milijardi dolara) koje su prolazile kroz račune banke od 2007. do 2015. bilo sumnjive prirode.

Prošle godine švedske vlasti pokrenule su istragu protiv Swedbank, još jedne švedske banke koja ima veze sa slučajem Danske Bank.

Tokom istrage će se ispitati je li 15 najvećih dioničara Swedbank dobilo informaciju da je banka povezana sa skandalom o pranju novca prije nego što je prošle sedmice procurio u javnosti.

Švedska radiotelevizija SVT izvijestila je da su klijenti Swedbank uspjeli preusmjeriti najmanje 40 milijardi kruna (oko 3,8 milijardi eura) između Swedbank i Danske Bank u Estoniji.