Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promjena menadžmenta

Svi direktori Elektroprivrede HZHB ponudili ostavku, objavili su i razlog

hzhb
elektroprivreda hrvatske zajednice herceg-bosne hzhb fb

Elektroprivreda HZHB sa sjedištem u Mostaru jedna je od tri javna elektroprivredna poduzeća u BiH. Preostale dvije imaju sjedišta u Sarajevu i Trebinju

Cijela Uprava Javnog poduzeća Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) sa sjedištem u Mostaru podnijela je ostavke, što su pojasnili potrebom nastavka ubrzanja razvoja i očuvanja uspješnog poslovanja te kompanije, koja je prošlu godinu završila s gubitkom od 41 milion eura.

“S obzirom da je trenutni saziv uprave društva u skorom isteku mandata, dajemo kolektivnu ostavku u radu uprave društva”, navodi se u dokumentu dostavljenom javnosti.

Aktualna uprava javnog poduzeća EP Herceg-Bosne, na čelu s Marinkom Giljom, imenovana je 2014. godine. Zajedno s njim, ostavke su podnijeli i članovi uprave za pravne, ekonomske, za proizvodnju električne energije, distribuciju, za opskrbu električnom energijom te za razvoj.

U obavijesti se navodi kako su ostavke rezultat potrebe promjene “poslovnog menadžmenta … a sve s ciljem nastavka ubrzanja razvoja i očuvanja uspješnog poslovanja JP Elektroprivreda HZ HB”.

Elektroprivreda HZHB sa sjedištem u Mostaru jedna je od tri javna elektroprivredna poduzeća u Bosni i Hercegovini. Preostale dvije imaju sjedišta u Sarajevu i Trebinju.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je jedina koja proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, koristeći snagu vode i vjetra. Zbog iznimno sušne godine i visokih cijena električne energije na svjetskom tržištu zbog krize izazvane ratom u Ukrajini, tokom prošle godine mostarska Elektroprivreda je imala gubitak od 41 milion eura.

Ta kompanija planira gradnju još nekoliko vjetroparkova te solarnih elektrana, većinom na području Hercegovine.