Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IAE

Svijet će nakupiti “velike” viškove nafte do 2030.

nafta
Foto: Arhiv

Prognoza dolazi nekoliko dana nakon što je grupa velikih proizvođača sirove nafte OPEC+ signalizirala da će ove jeseni početi odustajati od smanjenja proizvodnje, uvedena u pokušaju da podrže cijene zbog straha od slabljenja svjetske potražnje

Svijet će vjerovatno imati veliki višak nafte do 2030. jer proizvodnja raste, a tranzicija na čistu energiju smanjuje potražnju, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IAE).

Očekuje se da će se globalna potražnja “ujednačiti” na 106 miliona barela dnevno (bpd) prema kraju ovog desetljeća, dok bi ukupni kapacitet opskrbe mogao doseći 114 miliona bpd, navodi IEA u godišnjem izvještaju.

To bi rezultiralo “zapanjujućim” viškom od osam miliona barela dnevno za koji bi se tržišta nafte trebala pripremiti, navodi agencija sa sjedištem u Parizu.

-Kako se oporavak od pandemije gubi, a prelazi na čistu energiju napreduju, te struktura kineske ekonomije se mijenja, rast globalne potražnje za naftom usporava se i trebao bi dosegnuti svoj vrhunac do 2030. – rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol, prenos AFP.

S “velikim viškom opskrbe koji se pojavljuje u ovom desetljeću”, rekao je Birol, “naftne kompanije možda žele osigurati da su njihove poslovne strategije i planovi spremni za promjene koje se događaju.”

Prognoza dolazi nekoliko dana nakon što je grupa velikih proizvođača sirove nafte OPEC+ signalizirala da će ove jeseni početi odustajati od smanjenja proizvodnje, uvedena u pokušaju da podrže cijene zbog straha od slabljenja svjetske potražnje.