Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UPFBiH

Svima u realnom sektoru u FBiH plate veće za 400 KM? Ima samo jedan problem

novac povećavaju se penzije
Foto: CBBiH
Ilustracija

Poslodavci navode da su izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH predlagali privremeno riješenje koje bi omogućilo povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM, uz plaćanje dijela doprinosa i poreza državi

Udruženje poslodavaca FBiH objavilo je danas da su poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji su na jučerašnjoj sjednici odbili uvrstiti na red i usvojiti izmjene i dopune Zakona o doprinosima u FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH dobrim dijelom direktno odgovorni za loš materijalni položaj radnika u realnom sektoru, odlazak cijelih porodica iz BiH i nedostatak kvalificirane radne snage.

Tvrde da je to ralizacija najcrnjeg scenarija da ni tokom 2023. vlasti neće učiniti ništa kako bi smanjile prevelika opterećenja na rad i poboljšale materijalni položaj radnika.

Poslodavci navode da su izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH predlagali privremeno riješenje koje bi omogućilo povećanje plata u realnom sektoru do 400 KM, uz plaćanje dijela doprinosa i poreza državi.

Iz UPFBiH poručuju da neće odustati od nastojanja da budu usvojeni ključni zakoni neophodni za povećanje plata.