po hitnom postupku

Svjetska banka odobrila paket finansiranja Ukrajini u iznosu od 700 miliona dolara

svjetska banka AA

Banka je saopćila da paket uključuje sredstva iz Velike Britanije, Holandije, Švedske, Japana, Danske, Latvije, Litvanije i Islanda

Svjetska banka je odobrila hitno finansiranje od 723 miliona dolara kako bi pomogla vladi Ukrajine da isplati plate u javnom sektoru, socijalnu pomoć i penzije, prenosi BBC.

Banka je saopćila da paket uključuje sredstva iz Velike Britanije, Holandije, Švedske, Japana, Danske, Latvije, Litvanije i Islanda.

Svjetska banka također je navela da radi na oslobađanju dodatnih tri milijarde dolara (2,3 milijarde funti) za Ukrajinu i njene susjedne zemlje u narednim mjesecima.

– Grupa Svjetske banke poduzima hitne mjere kako bi podržala Ukrajinu i njen narod koji se suočava s užasnim ratom, nasiljem i ekstremnim poremećajima u svim životnim tokovima uzrokovanim ruskom invazijom – rekao je predsjednik banke David Malpass u saopćenju.

Dodaje se da će sredstva pomoći ukrajinskoj vladi da pruži ključne usluge, uključujući plate bolničkim radnicima, penzije za starije i socijalne programe za ugrožene.