Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska banka odobrila zajam za BiH u iznosu od 74,5 miliona eura

svjetska banka

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je danas zajam IBRD-a za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 74,5 miliona eura (80 miliona dolara) za Operaciju za razvojnu politiku javnih finansija, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj će program osigurati budžetsku podršku za poticanje donošenja politika od vlasti u BiH, kojima bi se unaprijedile javne finansije i smanjili fiskalni pritisci u srednjoročnom periodu.

BiH ima jedan od najvećih javnih sektora u svijetu u odnosu na obim svoje ekonomije, pri čemu rashodi generalne vlade čine skoro 44 procenta BDP-a u 2016., a javna preduzeća još više povećavaju zastupljenost javnog sektora u ekonomiji.

Postoji dosta prostora za prilagođavanje veličine i povećanje efektivnosti javnog sektora. Operacija za razvojnu politiku javnih finansija pruža podršku za mjere na smanjenju javne potrošnje za čak 2,3 procenta BDP-a u srednjoročnom periodu i postavlja temelje za dalje strukturalne reforme u pravcu efektivnijeg javnog sektora.

Reformske mjere u okviru ovog programa smanjuju rigidnosti tržišta rada i nabavke lijekova, te utiru put za pokrivanje neizmirenih obaveza i dublje strukturalne reforme na upravljanju javnim finansijama, finansiranju zdravstvenog sektora i restrukturiranju preduzeća u državnom vlasništvu.

Ovaj program ima uporište u Reformskoj agendi koja predstavlja sveobuhvatan program strukturalne transformacije i podržavaju je sve vlade u BiH i svi razvojni partneri, uključujući Evropsku komisiju, Međunarodni monetarni fond i Grupaciju Svjetske banke.

“Odobreni program prepoznaje napore vlasti u BiH na postizanju održivije javne potrošnje u srednjoročnom periodu. Rješavanje pitanja glomaznog i neefikasnog javnog sektora je jedan od najznačajnijih aspekata Reformske agende zemlje, koja je dizajnirana da transformira ekonomiju u skladu s kriterijima Evropske unije i da ubrza rast i otvaranje radnih mjesta”, rekla je Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Program ima uporište u reformama predviđenim u okviru dijela Reformske agende koji se odnosi na javne finansije, što ima za cilj osiguranje fiskalne održivosti u ambijentu oporavka ekonomskog rasta. To je i centralni dio okvira partnerstva Grupacije Svjetske banke sa Bosnom i Hercegovinom, odobrenog u decembru 2015.

Okvir predviđa oko 750 miliona dolara novih zajmova od Svjetske banke u periodu 2016.-2020., u zavisnosti od obima i toka implementacije reformi.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH uključuje 11 operacija ukupne vrijednosti 497 miliona dolara.

Oblasti za koje se pruža podrška obuhvataju transport, zapošljavanje, energetsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu, okoliš, šumarstvo, upravljanje vodama.