Svjetska banka zadovoljna realizacijom projekta BEEP

josip martic0333

U sklopu aktivnostima misije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini upriličen je posjet Ministarstvu prostornog uređenja FBiH, a povodom implementacije projekta “Energijska učinkovitost u BiH”.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, šef Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas, Task Team Leader projekta uime Svjetske banke Kathrin Hofer, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH Mustafa Čopelj te specijalist za energiju Christian Daniel Mahler.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima koje se provode u protekle dvije godine, ali i izražena obostrana spremnost za nastavak saradnje na sličnim projektima u budućnosti.

– Više smo nego zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta Svjetske banke imajući u vidu da kroz isti obnavljamo zaista stare javne objekte, ostvarujemo bolje uslove za rad u školama i bolnicama, te ujedno štedimo energiju. Interes za ovim projektom je zaista prepoznat i nama je drago što će u okviru istog u konačnici biti obnovljeno oko 50 javnih objekata širom Federacije Bosne i Hercegovine – kazao je federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

U okviru projekta u protekloj godini je implementirano 18 javnih objekata dok će se u ovoj godini implementirati do 19 javnih objekata. Rezultati praćenja potrošnje energije već pokazuju stvarne prednosti energijske učinkovitosti što jeste jedan od ključnih ciljeva projekta.

Ukupnu korist od ovog projekta koja, između ostalog uključuje ugodniji boravak, ali i značajno manje račune za energiju, u konačnici će imati više od 80.000 korisnika među kojima su uglavnom učenici, pacijenti, kao i uposlenici obrazovnih i zdravstvenih institucija.