Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moody's

Svjetska ekonomija će u 2020. godini biti u padu zbog korona virusa

A man stands next to shelves empty of fresh meat in a supermarket, as the number of worldwide coronavirus cases continues to grow, in London
FILE PHOTO: A man stands next to shelves empty of fresh meat in a supermarket, as the number of worldwide coronavirus cases continues to grow, in London, Britain, March 15, 2020. REUTERS/Henry Nicholls

Američka agencija za kreditni rejting Moody's, međutim, navodi je kako se očekuje da će globalna ekonomija porasti za 3,2 posto u 2021. godini

Očekuje se da će se svjetska ekonomija u 2020. godini biti u padu za 0,5 posto zbog negativnog uticaja korona virusa, objavio je u srijedu uvečer Moody's, američka agencija za kreditni rejting, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prethodna prognoza agencije, objavljena u novembru 2019. predviđala je za ovu godinu rast 2,6 posto, navedeno je u saopštenju. Moody's, međutim, navodi je kako se očekuje da će globalna ekonomija porasti za 3,2 posto u 2021. godini.

U saopštenju se kaže da, iako su centralne banke brzo reagovale, “nestabilnost finansijskog sektora je eksplodirala na nivoe posljednji put viđene tokom globalne finansijske krize 2008. godine“.

“Pritisak na finansijskom tržištu je odraz duboke anksioznosti i nesigurnosti oko stvarnih ekonomskih troškova koje će snositi domaćinstva i kompanije širom svijeta“, navodi se u saopštenju i dodaje da će se gubitak radnih mjesta na globalnom nivou povećati u narednih nekoliko mjeseci.

Moody's za napredne ekonomije prognozira negativan trend od dva posto u 2020. godini, a pozitivan 1,9 posto za zemlje u razvoju. Istovremeno, očekuje pad od 2,2 posto za eurozonu. Agencija očekuje negativne stope rasta u 2020. godini za gotovo sve zemlje G20.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 21.300 ljudi, a potvrđeno je preko 470.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 115.000 ljudi.