rastu i očekivanja ulagača

Svjetske berze porasle, vlasti najavljuju nove poticajne mjere

berza1 (1)

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,6 posto, na 11.586 bodova, a pariški CAC 5,6 posto, na 4.695 bodova

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i nadi ulagača da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 3,75 posto, na 25.383 boda, dok je S&P 500 porastao 3 posto, na 3.044 boda, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.489 bodova.

Pozitivno na tržišta utječu vijesti o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju privreda u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normalizacije privredne aktivnosti.

Ulagači se nadaju brzom oporavku najvećih svjetskih privreda od koronakrize jer vlasti širom svijeta, od Japana i Kine do Evropske unije najavljuju daljnje poticajne mjere.

Tako je Evropska komisija predstavila plan za oporavak privrede EU-a vrijedan 750 milijardi eura.

Dužnosnici američke centralne banke, pak, svako malo najavljuju da će Fed uvesti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

Rast berzi zahvaljuje se, također, nadi ulagača u pronalazak cjepiva protiv koronavirusa, što bi odagnalo strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa.

Zbog toga su u drugom planu bile napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je kineski parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske velike proteste u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je da je “ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom spisku poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga”.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i finansijskih institucija.

SAD će početi postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong, objavio je u petak predsjednik SAD-a Donald Trump. Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji se daje tom teritoriju otkako je vraćen Kini, rekao je Trump.

Uz to, on i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti.

Stoga se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, kao i oporavak svjetskih berzi.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže nivoe u više godina.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,6 posto, na 11.586 bodova, a pariški CAC 5,6 posto, na 4.695 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 7,3 posto, na 21.877 bodova.