zaustavljanje inflacije

Svjetske berze u oštrom padu

New Project (34)

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale jer se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim nivoima, pa je sasvim jasno da će Evropska centralna banka morati još jednom povećati kamatne stope

Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice oštro su pale, drugu sedmicu zaredom, jer će centralne banke nastaviti s povećanjem kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, a to će usporiti rast privrede.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 4,2 posto, na 32.283 boda, dok je S&P 500 potonuo 4 posto, na 4.057 bodova, a Nasdaq indeks 4,4 posto, na 12.141 bod.

Na najvećoj svjetskoj berzi cijele se sedmice trgovalo nesigurno jer se špekuliralo o tome što će poručiti predsjednik američkog Feda Jerome Powell s konferencije centralnih bankara u Jackson Holeu. Iako su se mnogi nadali da će ublažiti retoriku po pitanju kamata, jer je inflacija malo usporila, Powell je zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme ekonomiji treba oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast, slabije tržište rada i “nešto boli za građane i kompanije”.

Zbog toga su u petak berzovni indeksi potonuli više od 3 posto i sedmicu završili u dubokom minusu.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od marta podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u septembru.

Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

“Pad berzi uslijedio je nakon što su ulagači shvatili da nije važno samo za koliko će Fed podići kamate, nego i koliko će se dugo protegnuti period restriktivne monetarne politike dok se inflacija ne svede na željene nivoe”, kaže Garrett Melson, portfelj menadžer u tvrtki Natixis Investment Managers.

Pad i na evropskim i azijskim berzama

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale jer se u eurozoni inflacija kreće na rekordnim nivoima, pa je sasvim jasno da će Evropska centralna banka morati još jednom povećati kamatne stope.

Pritom se neki dužnosnici zalažu i za agresivno povećanje kamata u septembru, za 0,75 postotnih bodova, nakon što su u julu kamate povećali za 0,50 postotnih bodova.

Londonski FTSE indeks oslabio je prošle sedmice 1,6 posto, na 7.427 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 12.971 bod, a pariški CAC 3,4 posto, na 6.274 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1 posto, na 28.641 bod.