Svjetski dan zdravlja obilježen u Bingo trgovinama širom BiH

svjetski dan zdravlja5

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila u 14h u Bingo City Centeru u Tuzli, prvi puta su se okupili i zajednički nastupili udruženja medicinskog osoblja iz oba entiteta i Distrikta Brčko, uz podršku domaćeg trgovačkog lanca Bingo.

Ovaj dan se obilježava kako bi se kod stanovništva izgradila svijest o temama vezanim za zdravlje. Svjetski dan zdravlja je ujedno i prilika za dodatnu promociju zdravlja organizovanjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnom, regionalnom i lokalnom nivou koje treba preduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti.

Tim povodom, napravili smo zajedničku akciju u 13 Bingo centara u deset gradova, gdje su članovi pomenutih udruženja dijelili savjete o prevenciji depresije, o zdravoj ishrani, te vršili mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, a uz to su i dijelili besplatno voće, koje je kompanija Bingo donirala za ovu aktivnost.

„Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 7. aprila iskoordinisana je aktivnost tri sestrinska udruženja: Udruženje/udruga medicinskih sestra i tehničara Federacije BiH, Udruženje ” Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara za područje Republike Srpske “, Udruženje/udruga “Medicinar” Brčko distrikt, zajedno sa donatorom i partnerom kompanijom ” Bingo”. Za glavnu temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, kao prioritetno područje globalnog zdravstvenog interesa Svjetska zdravstvena organizacija je odabrala depresiju, s glavnom porukom ” Depresija : razgovarajmo”. Cilj ovogodišnje kampanje zamišljen je kao buđenje svijesti o postojanju depresije, sprovođenje mjera kojim bi se redukovala stigma i autostigma oboljelih kako bi se uključili u društveni život, lakše prihvatili bolest i uticali na njeno bolje liječenje. Zdravstveni radnici različitog nivoa obrazovanja, a također i zaposleni u zdravstvenim ustanovama različitih profila, imaju društvenu odgovornost prema čuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, posmatrajući čovjeka u svjetlu jedinstvenog biopsihosocijalnog modela.“ , kazala je Aleksandra Mitrić, predsjednica Udruženja Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara za područje Republike Srpske.

Hanka Redžić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH rekla je: „Ovom se kampanjom također želi bolje informisati opća javnost o depresiji, njezinim uzrocima i mogućim posljedicama, te obliku pomoći koji je dostupan za prevenciju i liječenje depresije, potaknuti ljude s depresijom da potraže pomoć, osvijestiti porodici, ali i naglasiti ulogu medicinskih sestara i tehničara svih nivoa obrazovanja kao što su: strpljivost, tolerantnost, humanost i odgovornost u radu sa duševnim bolesnicima, pri čemu ne smije zaboravljati etički kodeks i poštivanje ljudskih prava psihijatrijskog bolesnika (pravo na dostojanstvo, pravo na informaciju, povjerljivost medicinske dokumentacije i drugo). Ukoliko sestra pridaje značaj bolesniku i pokazuje poštovanje prema njemu, kod bolesnika će se razvijati osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja što je od velike koristi za uspjeh liječenja velikog broja duševnih poremećaja, pa tako i depresije.“.

„Prehrana je vrlo važna kod ove bolesti jer pojedine namirnice mogu ulaziti u interakcije s lijekovima koje pacijenti uzimaju. Treba napomenuti da pacijenti koji uzimaju antidepresive moraju izbjegavati određene namirnice koje mogu ometati metabolizam lijeka u organizmu. Ishrana mora obilovati vitaminima skupine B (B12,B1,B6), magnezijumom, hromom, folnom kiselinom, selenom kojeg ima u morskim plodovima i bobičastom voću.
Alkohol pridonosi depresiji (dokazano je da nakon kratkotrajne euforije, koja slijedi neposredno nakon konzumacije, nastupa depresija) te se stoga preporučuje izbjegavanje svih vrsta alkoholnih napitaka.“, rekla je spec. struk. nutricionista dijetetičar, Inga Marković.

„Danas se u 13 naših centara obilježava Svjetski dan zdravlja. Drago nam je da smo uspostavili saradnju sa udruženjima koja okupljaju medicinsko osoblje iz BiH i da smo zajednički uspjeli organizovati ovu aktivnost.
Naši kupci danas imaju priliku da se posvete sebi uz adekvatne savjete stručnog medicinskog tima u našim centrima i uz besplatno voće koje smo pripremili. U Bingu ne obilježavamo samo Svjetski dan zdravlja, mi cijeli mjesec april posvetimo temi zdravlja i u tom duhu imamo mnoštvo pogodnosti i aktivnosti koje će kupovinu u Bingu učiniti pravim zadovoljstvom. Zahvaljujem svima koji su danas sa nama, a posebno našoj nutricionistici Marizeli Šabanović s kojom smo odnedavno započeli saradnju, koja nam se pridružila danas i što je na raspolaganju našim posjetiocima za savjete u domenu svoje struke. Njene će kolumne naši kupci imati priliku čitati u svakom broju Magazina Plus.“, istakla je Tatjana Paunoski, PR kompanije Bingo.

Saradnja između kompanije Bingo i udruženja koja su se danas okupila nastavit će se i na drugim projektima.