Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajna uspjeha Perutnine Ptuj: Kako je u gradiću na Dravi narastao privredni div

ptuj2

Po prosječnoj potrošnji u svijetu, pileće meso je na drugom mjestu s tendencijom rasta, te je izvjesno da će industrija peradarskog mesa i mesnih prerađevna zasigurno u narednim godinama uzmati sve veći udio u potrošnji domaćinstava.

To je novinarima iz BiH u Sloveniji rekao predsjednik Uprave Grupacije Perutnine Ptuj Tibor Šimonka i upravo ta činjenica je pokretač ovog slovenačkog privrednog diva.

Najveći slovenački proizvođač Perutnina Ptuj godišnje proizvede 80 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina koje svakodnevno kupuje dva miliona kupaca.

Poslovanje u brojnim zemljama

Posluju u brojnim zemljama, uključujući i BiH u kojoj djeluju dvije firme, jedna u Brezi i jedna u Srbcu, te da su ove dvije firme prošle godine ostvarile dobit od 47 miliona eura.

Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom "Kvalitetno, sigurno, sljedivo"

Međutim, kako tvrdi Šimonka, u Upravi nisu zadovoljni poslovanjem u BiH jer već tri godine bilježe gubitak tržišnog udjela.

Stoga, kako tvrdi, slijedi jačanje poslovanja u BiH s ciljem na povratak zarade koja je bila u 2013. godini.

VEZANI TEKST Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom “Kvalitetno, sigurno, sljedivo”

Već su načinjene određene izmjene u menadžmentu i da je u toku procedura ujedinjevanja firmi u Brezi i Srbcu u jedan subjekt, kazao je Šimonka.

Ono što je bitno, kompanija ne misli smanjenje broja zaposlenih u BiH, te stoje iza činjenice da je bh. radna snaga kvalitetna i ni po čemu odgovorna za slabije poslovanje u protekle tri godine.

Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom "Kvalitetno, sigurno, sljedivo"

Novinari iz BiH imali su priliku, također, upoznati se sa suvremenim evropskim procedurama uzgoja, prerade, distribucije i kontrole kvaliteta mesa i mesnih proizvoda.

Slovenija, kao članica Evropske unije, strogo vodi kontrolu o standardima i kvaliteti proizvoda, kao i načinu njihove prerade.

VEZANI TEKST Perutnina Ptuj najavljuje povećanje tržišnog udjela u BiH

Sistem koji je uspostavila Evropska unija podstiče raznolikost, daje prostor tradicionalnim jelima i lokalnim specijalitetima, ali istovremeno i podstiče trajan odnos prema okolini i brigu za dobrobit životinja, što se da primijetiti i tokom obilaska proizvodnih pogona Perutnine Ptuj.

Da se u Sloveniji drži do tradicije i kvalitete dokaz je i posjeta jednom od tri podruma vina u vlasništvu Perutnine.

Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom "Kvalitetno, sigurno, sljedivo"

Ptuj, je inače najstariji slovenski grad i s tradicijom proizvodnje vina od 777 godina.

Grad na Dravi je ponosan na ovaj jubilej, a novinari iz BiH su imali priliku proštetati hodnicima podruma vina dugim više od dva kilometra.

Vinski podrumi

O kolikom se prostoru radi, najbolje govori činjenica da u ovim podrumima može se pohraniti pet miliona litara vina.

U podrumu dominira drvena bačva koja ima kapacitet od 22.110 litara vina, a u njenu izgradnju je utrošeno 12 kubnih metara prvoklasnog hrasta.

Novinari iz BiH u Sloveniji upoznati s projektom "Kvalitetno, sigurno, sljedivo"

Ptuj, gradić u kojem živi nešto manje od 20.000 stanovnika, može biti itekakav primjer svim mjestima u BiH kako poslovni uspjeh ne mora biti vezan, isključivo, za velike sredine.

Kada bi vlasti u BiH imale sluha i brinule više za domaću proizvodnju, onda bi privredna čuda kao ova što su se desila u Ptuju, bila moguća i kod nas. Nažalost, po tom pitanju svjetlo na kraju tunela još se ne vidi.