Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zatražena odšteta

Tanker u Pločama napravio štetu od 35 miliona eura!?

tanker

Tanker sa 27 hiljada kubika natfe 10. avgusta je udario u pristanište luke u Pločama, srušio u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina

Naftni terminali Federacije(NTF) , Lučka uprava, Lučka kapetanija i još tri firme traže ukupno 35,3 miliona KM (134 miliona kuna) odštete zbog havarije iz avgusta prošle godine, kada je tanker pun nafte udario u dok u luci i uništio pristanište.

Ovu informaciju povrdio je za Dnevni avaz Džemal Bašić, direktor državne firme „Operator – Terminali FBiH“ (OTF), koja je nadležna za poslovanje NTF-a.

Tanker sa 27 hiljada kubika natfe 10. avgusta je udario u pristanište luke u Pločama, srušio u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina. Tanker je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka.

Bašić kaže da je riječ o zajedničkoj tužbi, te da su tužbu podnijeli i INA AGS, “Petrol”, ali i kompanija “ATT Terminali”.

– Tužili smo Erste banku zbog police osiguranja jer je teret bio osiugran na 134 miliona kuna. Nisu htjeli pristati na dogovor i već je po našoj tužbi zakazano ročište za 22. februar na sudu u Splitu – rekao je Bašić.

Prema njegovim riječima, NTF uz saglasnost Vlade FBiH traži četiri miliona KM.

– Mi smo tužili i zbog zastoja koji se desio nakon havarije i već su angažirani zajednički advokati – kaže Bašić.

Havarija u luci u Pločama bila je jedan od osnovnih uzroka što je krajem prošle godine poskupjelo gorivo na benzinskim pumpama u našoj državi.

Kako se znatan dio snabdijevanja naftom preko FBiH odvija upravo preko Ploča, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su bili povećani troškovi transporta.