Biznis

Tegeltija: BDP po stanovniku u RS-u prvi put prelazi 9.000 KM

09/11/2017

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija tvrdi da će bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u tom bh. entitetu u narednoj godini prvi put preći 9.000 KM.

-BDP po stanovniku u 2018. godini bit će 9.179 KM, odnosno BDP u RS-u ukupno će iznositi deset milijardi i 587 miliona KM – rekao je Tegeltija na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Predviđa se realni rast BDP-a od 3,7 posto u 2018., zatim od 3,8 posto u 2019. i četiri posto u 2020.

Tegeltija je rekao da se projektovani privredni rast kroz posmatrani period zasniva na očekivanom doprinosu domaće potrošnje i pozitivnom doprinosu vanjskotrovinskog bilansa.

Posmatrajući BDP s rashodovne strane, najveći doprinos rastu privredne aktivnosti očekuje se od izvoza roba i usluga, lične potrošnje i manjim dijelom bruto investicija.

U čitavom posmatranom periodu očekuje se stabilna inflacija i danje smanjenje stope nezaposlenosti.

Entitetska vlada danas je utvrdila Prednacrt ekonomskih reformi za period 2018.-2020. godina.

-Programe ekonomskih reformi odvojeno rade RS i Federacija BiH na period od tri godine. Nakon toga bit će sačinjen objedinjeni program ekonomskih reformi – kazao je Tegeltija.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić je potvrdio da je utvrđen Nacrtom Zakona o dječijoj zaštiti, kojim se uvodi materinski dodatak, odnosno dodatak za nezaposlene porodilje u iznosu od 405 KM mjesečno.

Novim zakonom bit obuhvaćen i jednokratni dodatak za rođenje trećeg i četvrtog djeteta, koji je do sada utvrđivan odlukama Vlade svake godine tako da će isplata 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete biti zakonska obaveza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.