Tegeltija: Što prije Konzum napusti RS bolje i za njih te za građane

Agrokor-Konzum

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija tvrdi da, što prije „Konzum“ napusti tržište RS-a, bit će bolje i za „Konzum“ i za građane.

Ističući da je proces restrukturiranja „Agrokora“ komplikovan, Tegeltija je dodao da smatra da će posao u trgovinskom dijelu „Konzuma“ preuzeti njihova kompanija „Merkator“ te tako i dugovanja.

-Njihova procjena jeste da je finansijski ‘Merkator’ u boljoj poziciji nego što je ‘Konzum’ i da će on to uspjeti da refinansira. Radi se o privatnim kompanijama, međusobno ugovorenim obavezama, ali s obzirom na to da je u taj proces ušla država, mislim da će gubici, koji će sigurno postojati kada je u pitanju cijeli koncern, biti mnogo manji, nego da se dogodila situacija kao s firmom ‘Tuš’ ili nekim drugim kompanijama – rekao je Tegeltija.

Za RS, osim dobavljača, važno je, kaže, i pitanje zaposlenih u firmama „Agrokora“ u tom bh. entitetu, a uglavnom se radi o zaposlenim u trgovinskim lancima te očekuje da će početi da rade i u okviru novog preduzeća – „Merkatora“.

Smatra i da je normalno da dobavljači ne dostavljaju robu dok ne dobiju garancije da će im biti izmirene obaveze.

Tegeltija je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci osporavao podatake opozicije navedene u materijalu za sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a povodom njihovog zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi RS-a.

Ustvrdio je da je materijal koji je ponudila opozicija „neozbiljan“ te da su podaci netačni i da su poredili stvari koje se ne zasnivaju na istoj metodologiji”.