Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Višak tekućih prihoda usmjeriti na kapitalna ulaganja

Zoran-Tegeltija-630×391

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je osnovno opredjeljenje Vlade da višak tekućih prihoda RS.a bude usmjeren na kapitalna ulaganja.

“Svjesni smo činjenice da najmanje jedan odsto BDP-a iz budžeta Republike Srpske mora ići na kapitalna ulaganja, te da se 1,5 odsto BDP-a viška tekućih prihoda usmjeri na servis duga, što će stvoriti vrlo jasnu situaciju da se može kapitalno ulagati”, rekao je Tegeltija.

Ministar Tegeltija je pojasnio da Republika Srpska ima mogućnost za kreditno zaduženje za velike kapitalne projekte koje će imati u ovoj godini.

On je napomenuo da će Srpska sa sredstvima od kliringa imati blizu 150 miliona KM na kapitalnim ulaganjima, dio na lokalnim zajednicama, te dio onoga što se implementira preko ministarstava ili upravnih organizacija.

Tegeltija je rekao da je resorno Ministarstvo pripremilo za Vladu Republike Srpske rebalan ovogodišnjeg budžeta, jer će prihodi u budžetu Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine biti veći za 74 miliona KM.

“Prihodi koje smo imali u budžetu nakon prva tri mjeseca ove godine pokazali su da će rast prihoda biti nešto veći od onoga kojeg smo planirali u budžetu Republike Srpske za 2018. godinu”, istakao je on.

Tegeltija je sinoć za RTRS rekao da ovo stvara pretpostavke da se određen iznos sredstava stavi na raspolaganje budžetskim korisicima u većem obimu nego što su planirali.

On je naglasio da se 56,3 miliona KM odnosi na prihode od poreza, a 18,4 miliona KM od neporeske prihode.

Prema njegovim riječima, u strukturi od 56,3 miliona KM 19,2 miliona KM čine takozvani direktni porezi – porezi na dohodak i dobit, više od 19 miliona KM čine doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, dok će za 16,2 miliona KM biti veći prihodi od indirektnih poreza.

Kada je riječ o strukturi neporeskih prihoda, Tegeltija kaže da tu ključnu poziciju imaju sredstva od dividende.

On je naveo da se, kada je riječ o rashodovnoj strani, neće povećavati tekući rashodi, već će se sva ta sredstva pokušati usmjeriti u takozvane kapitalne projekte.

“Od povećanih prihoda, 11 miliona KM obezbijedićemo za takozvani agrarni budžet, 45,3 miliona KM odvojićemo za kapitalna ulaganja, 12 miliona KM odvojićemo za dodatnu podršku Univerzitetsko-bolničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, odvojićemo oko devet miliona KM za stvorene obaveze troškova prevoza radnika iz 2017. i 2018. godine, te 10 miliona KM za Fond PIO Republike Srpske”, istakao je Tegeltija.

On je rekao da će svih 60 miliona KM od kliringa biti usmjereno na kapitalna ulaganja koja će osjetiti svaka lokalna zajednica, a ne na “krpljenje budžetskih rupa”, kako je to najavljivala opozicija u Republici Srpskoj, dok je pet miliona KM odvojeno za sistem za navodnjavanje.

“Osim toga, oko 60 miliona KM doći će iz budžeta Republike Srpske, te pet miliona evra od Vlade Srbije”, naveo je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da je siguran da će sva ova sredstva objedinjena dati veliki doprinos boljem standardu građana u Republici Srpskoj.

Govoreći o blokiranih i neraspoređenih 64 miliona KM na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH od putarine, Tegeltija je rekao da se Republika Srpska nalazi “u sistemu ucjena od strane FBiH”.

“FBiH želi dodatna sredstva na štetu Brčkio distrikta i dijelom Republike Srpske. Mi nismo spremni da prihvatimo tu ucjenu, bez obzira sa čije strane dolazi. Republici Srpskoj pripada više sredstava nego što se raspoređivalo od putarine. Nema nikakve reakcije iz FBiH i predstavnika međunarodne zajednice kada je u pitanju ova blokada”, rekao je Tegeltija.