Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tzks

Tematska konferencija “Turizam i ruralni razvoj Kantona Sarajevo”

50×70-web-plakat-SDT-2020-2

Konferencija će biti održana 26. septembra 2020. godine u Sarajevu, povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. septembra

“Turizam i ruralni razvoj Kantona Sarajevo” naziv je tematske konferencije koju organizira Turistička zajednica Kantona Sarajevo s ciljem okupljanja turističkih djelatnika, predstavnika vlasti i struke, koji će zajedničkim idejama i dobrim primjerima iz prakse pokušati unaprijediti trenutno stanje ruralnog turizma u Kantonu Sarajevo, ali i šire.

Konferencija će biti posvećena aktuelnoj problematici i pratećim pitanjima razvoja ruralnog turizma, pravcima pozitivnog djelovanja te konkretnim zaključcima o mogućnostima unaprijeđenja stanja i rješavanja problema ruralnog turizma, koje će Turistička zajednica Kantona Sarajevo pretvoriti u planove budućeg rada, te inicirati njihovu zakonsku implementaciju.

Učesnici konferencije su Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Ministarstvo privrede KS, Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), profesori iz struke, Udruženje Alterural Sarajevo, uspješna registrovana seoska domaćinstva te turistički djelatnici.

Teme o kojima će panelisti govoriti su: Uloga države, lokalne samouprave i lokalne zajednice u razvoju ruralnog turizma, zakonski okvir ruralnog turizma; Trendovi u ruralnom turizmu i održivi razvoj ruralnog područja; Učinci razvoja ruralnog turizma u lokalnoj zajednici; Razvoj posebnih oblika ruralnog turizma – primjeri dobre prakse; te Mougćnosti razvoja ruralnog razvoja u Kantonu Sarajevo – primjer gornjeg dijela općine Ilijaš.
Planirana je prezentacija projekta “Izgradnja ADRION brenda u turizmu: prepusti se uživanju svih pet čula – ADRION 5 SENSES” i potpisivanje ugovora o davanju na korištenje, upravljanje i održavanje opreme za izložbene centre između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i SERDA-e.

Konferencija će biti održana 26. septembra 2020. godine u Sarajevu, povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. septembra.