Termoelektrana Stanari u maju počinje komercijalni rad

Termoelektrana Stanari

Početak komercijalnog rada Termoelektrane Stanari očekuje se u maju, rečeno je danas nakon razgovora ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petra Đokića i tehničkog direktora Termoelektrane Save Mirkovića.

Postrojenja su u funkciju u kapacitetu od 80 posto ili 240 megavata, a Mirković kaže da za dan dva prelaze na projektovani kapacitet od 300 megavata i ta bi testna faza trebalo da traje do februara.

Naglasio je da u martu kreće jednomjesečni probni rad, a u maju početak komercijalnog rada.

Ministar Petar Đokić je naveo da će Vlada, putem predstavnika u drugim kompanijama i regulatornim tijelima na nivou RS i BiH, dati punu podršku da normalno teče proces probnog rada u EFT Rudniku i termoelektrani Stanari.

Đokić je novinarima u Stanarima rekao da će Termoelektrana u narednom periodu bitno poboljšati strukturu industrijske proizvodnje u RS, povećati energetske bilanse proizvodnje električne energije i obezbijediti novi kvalitetni razvoj i napredak ekonomije RS.

Očekuje da će u Termoelektrani biti zaposleno oko 800 ljudi.

Termoelektrana Stanari je započela prvu sinhronizaciju sa energetskom mrežom Bosne i Hercegovine 4. januara ove godine.

Energetska kompanija EFT Group je izgradnju Termoelektrane Stanari, kapaciteta 300 megavata, s planiranom godišnjom proizvodnjom 2.000 gigavat-sati i godišnjom potrošnjom uglja od 2,3 miliona tona, počela u maju 2013. godine.