Najava iz RS

Teško, a možda bude još teže: Prijeti li nam novo poskupljenje benzina u BiH?

gorivo

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH podsjetili su da ovo udruženje nema ingerencije za formiranje cijene

Cijena nafte na svjetskom tržištu ponovo je porasla, a novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini. Benzin je već prošle sedmice poskupio u Hrvatskoj i košta 10,10 kuna po litru, odnosno 2,61 KM. Prosječna cijena benzina u BiH iznosi 2,20 KM.

Iako je u Hrvatskoj istovremeno pojeftinio dizel, koji trenutno košta 9,82 kune, odnosno 2,53 KM, u BiH nisu zabilježena nikakva pojeftinjenja.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kazao je da je realno očekivati i da će cijene benzina u BiH uskoro porasti.

– S obzirom na to da dobrim dijelom zavisimo od uvoza nafte i naftnih derivata iz Hrvatske i zemalja u okruženju, jer rafinerija u Brodu ne radi, očekuje se poskupljenje. Čim dođe do bilo kakvog poskupljenja u zemljama okruženja, to se odrazi i na bh. tržište – pojašnjava Grbić za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, svako naredno poskupljenje veliki je udar na kompanije iz BiH koje se bave prevozom ljudi i robe.

– Cijena nafte uglavnom se kreće od 2,24 do 2,47 KM, u zavisnosti od pumpi. To je još preskupo. Visoka je to cijena za naše tržište i naše uslove rada. Svako novo poskupljenje sve je više pogubno za prevoznike. Tvrdim da je cijena benzina i dizela iznad 1,60 KM previsoka – dodao je Grbić.

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH podsjetili su da ovo udruženje nema ingerencije za formiranje cijena. Takođe, dodali su i da je najveći problem, kada je riječ o Federaciji BiH, zaokruživanje cijena na pet feninga, pa je gorivo još skuplje.

Osim dizela, u Hrvatskoj je pojeftinio i autoplin. Međutim, kao i u slučaju dizela, cijena ovog energenta u BiH nije se mijenjala.

Tako građani BiH od početka godine plin plaćaju u prosjeku oko 1,20 KM.