Biznis

TK zabilježio znatno povećanje broja turista i ostvarenih noćenja tokom ljeta

13/09/2017

Na području Tuzlanskog kantona bilježe se pozitivni rezultati u oblasti turizma, te u ukupnom turističkom prometu u 2017. godini, a protekla ljetna sezona bila je izuzetno uspješna.

Znatno je povećan broj posjeta turista ovom kantonu, naročito stranih, kao i broj ostvarenih noćenja.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Mirsad Gluhić potvrdio je Feni da je tokom protekla tri mjeseca na području tog kantona ostvareno više od 50.000 noćenja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Naglasio je i da je tokom ljetne turističke sezone, koja je na izmaku zabilježeno povećanje broja turista za 20 posto u odnosu na isti period prošle.

Ocijenio je, da je Tuzlanski kanton postao poželjna destinacija, kako turistima iz regiona, tako i iz Evrope i svijeta.

Po njegovim riječima na području tog kantona bilježi se povećan broj ostvarenih noćenja za 50 posto.

U odnosu na sve ostale kantone u FBiH, turisti se najduže zadržavaju u Tuzlanskom kantonu, a njihov boravak je, tvrdi Gluhić u prosjeku tri dana, dok je prosjek na nivou BiH 2,2 dana.

Po riječima turističkih radnika posjeta gostiju iz skandinavskih zemalja porasla je u odnosu na prethodne godine, a kako tvrde, nakon skandinavskih zemalja slijede zemlje iz regiona, zatim Njemačke, Austrije, Holandije.

Povećanim posjetama turista, naročito stranih i povećanom broju noćenja na području Kantona doprinijela je i ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla, a tokom ljetne sezone kompanija “Wiz air” imala je 45 letova sedmično.

Svakako da razvoju turizma Tuzle i Tuzlanskog kantona tokom ljeta umnogome doprinosi turistički „biser“ tog kantona, tuzlanski kompleks slanih jezera „Panonika“, koji je ovo godine posjetilo više od 400.000 gostiju.

Razvoj turizma zahvaljujući posjetama turista tokom ljetne sezone doprinosi razvoju turističke privrede, čime se generira i ukupna privreda Tuzlanskog kantona.

Ministar Gluhić ističe da je prihod od turizma u tom kantonu u 2016. iznosio 24 miliona KM, dodavši da se to odnosi na registrirane prihode, te da se procjenjuje da je taj iznos u konačnici znatno veći, a posebno se poveća tokom ljeta.

Tokom ljetne sezone povećana je potrošnja u ugostiteljstvu, ali i povećanje prodaje nafte i naftnih derivata.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a ustvrdio je da će fokus biti na unapređenju ugostiteljstva i kvalitetu usluga, konstatujući da razvoj turizma moraju pratiti i ugostiteljski objekti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.