Biznis

Tona peleta u pola godine dvaput skuplja

09/02/2017

Veoma niske temperature koje su posljednja dva mjeseca zabilježene u BiH pogodovale su jedino trgovcima koji se bave prodajom ogrjeva. Naime, cijena određenih vrsta ogrjeva u samo nekoliko dana porasla je za trideset posto, a u odnosu na ljeto cijena je gotovo dvostruko veća. Riječ je o peletu, piše Večernji list.

Uz to što je na području Hercegovine već neko vrijeme nestašica ove vrste ogrjeva, kad se pojavi u trgovinama, cijenom obara rekorde. Tako je trenutno cijena vreće od 15 kilograma od 6,50 do 7,50 KM. Usporedbe radi, cijena jedne vreće ljetos je koštala oko 3,7 KM. Za one koji pelet kupuju u tonama, ljetos su za jednu tonu trebali izdvojiti oko 250 KM, dok se sada ista ta količina prodaje po cijeni od 490 do 600 KM.

Prema tvrdnjama korisnika, tona je dovoljna za mjesec do mjesec i po dana grijanja, ovisno o veličini prostora koji se grije, kao i vanjskoj temperaturi.

“Sad kad su dnevne temperature i do 15 Celzijevih stepeni, dnevno trošimo oko jedne vreće peleta, a prošli mjesec, kada su temperature konstantno bile ispod nule, dnevno nam je trebalo više od dvije vreće”, priča nam jedan od korisnika.

On je pelet za ogrjev kupio krajem oktobra te je tonu platio 300 KM. Ako uzmemo da prosječno domaćinstvo za zimu potroši oko 3 tone peleta, za grijanje će ovu sezonu izdvojiti oko 1500 KM. Oni koji su pelet kupili ljetos za isti iznos mogu se grijati dvije zime. Profitirali su i ostali trgovci energentima. Tako se prošli mjesec za metar iscijepanih drva moralo izdvojiti i do 100 KM, dok su samo mjesec ranije koštala 60 KM. Sve češće se prodaju drva upakirana u manja pakiranja.

Profitirali su i oni koji prodaju ugalj, kao i brikete za kojima je sredinom januara bila ogromna potražnja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.