Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

japanska kompanija

Toyota zbog velikog skandala izgubila više od 14,5 milijardi eura tržišne vrijednosti

Foto: X

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsifikovani, dok su za testiranja sudara i airbagova korišteni neadekvatni ili zastarjeli podaci

Akcije japanskog proizvođača automobila Toyota motor pale su prošle sedmice za više od 5,4 odsto nakon što je ministarstvo saobraćaja Japana otkrilo da je firma koristila lažne podatke prilikom testiranja određenih modela automobila.

Tržišna vrednost japanske kompanije je za samo sedam dana pala za 2,45 biliona japanskih jena, odnosno za više od 14,5 milijardi eura, prenosi CNBC.

Kako se navodi, predsjednik japanske kompanije Tojota motor Akio Toyoda se neposredno nakon izbijanja skandala 3. juna izvinio zbog masovnog varanja pri testiranju sedam modela automobila.

Izvinjenje predsjednika

“Iskreno se izvinjavamo”, rekao je Toyoda novinarima, duboko se naklonivši na nekoliko sekundi, kao što je uobičajeno u Japanu na konferencijama za novinare na kojima se kompanije izvinjavaju zbog lošeg ponašanja.

Istraga je pokazala da su testovi snage motora falsifikovani, dok su za testiranja sudara i airbagova korišteni neadekvatni ili zastarjeli podaci.

Toyota motor je nakon ovog skandala obustavila proizvodnju tri modela vozila, Corolla Fielder, Corolla Akio i Yaris Cross.

Kompanija je 8. maja objavila da je njen profit u fiskalnoj godini koja se završila 31. marta udvostručen na rekordnih 4,94 biliona japanskih jena, odnosno na oko 29,6 milijardi eura.

Prihod Toyote je u istom periodu takođe oborio rekord, pošto je porastao za 21,4 posto međugodišnje, na 270,4 milijarde eura.