okrugli sto

Traže da minimalna plata u FBiH bude 750 KM

IMG_9738

Usvajanjem SDP-ovog Zakona o minimalnoj plati će se osigurati da zagarantovana minimalna plata bude 750 KM, te da radnici i radnice imaju koliko-toliko dostojanstvenu platu spram sve većih troškova života, kao i povećanja iznosa potrošačke korpe

U organizaciji Foruma lijeve inicijative u Sarajevu održan je okrugli sto u vezi Prijedloga Zakona o minimalnoj plati kojeg SDP BiH peti put pušta u parlamentarnu proceduru.

Na okruglom stolu učešće su uzeli: Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH, Faruk Hadžić, makoekonomski analitičar i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prisutni su upoznati sa Prijedlogom zakona o minimalnoj u FBiH koji je od iznimne važnosti za stvaranje pravednijeg društva i zaustavljanje masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva iz naše zemlje. Istaknuto je da Zakon o minimalnoj plati više nije samo pitanje ekonomije, već je postalo više pitanje biologije i opstanka ljudi u BiH.

Ovaj zakon je dio seta zakona kojima se žele postići dva cilja, a to su da radnici zarađuju više i da uporedo sa tim poslodavci dobiju potrebno porezno rasterećenje. Time će poslodavci imati više novca kojim će pokriti rast plata, te investirati i otvarati nova radna mjesta.

Usvajanjem SDP-ovog Zakona o minimalnoj plati će se osigurati da zagarantovana minimalna plata bude 750 KM, te da radnici i radnice imaju koliko-toliko dostojanstvenu platu spram sve većih troškova života, kao i povećanja iznosa potrošačke korpe. Na koncu je rečeno da se minimalne plate mogu značajnije povećati samo ako se smanji dio koji država uzima od onoga što radnik zaradi.

Država treba napraviti napokon taj prvi korak i smanjiti poreze i definisati veću minimalnu platu, pogotovo sada kada cijene hrane svakodnevno rastu. Radnici i radnice moraju moći živjeti od svog rada zato će SDP BiH nastavit insistirati na usvajanju Zakona o minimalnoj plati.