GREEN DESTINATIONS 100

Trebinje sa “Hercegovačkom kućom” među tri najbolje svjetske priče o održivom turizmu?

HERCEGOVACKA KUCA (1)

Grad Trebinje je po prvi put učestvovao na tom prestižnom takmičenju, te je našao svoje mjesto među brojnim svjetskim destinacijama. Tim projekta USAID Turizam pružio je podršku Gradu Trebinju tokom čitavog procesa apliciranja

Grad Trebinje sa pričom “Hercegovačka kuća” ima dobre šanse da osvoji jednu od prve tri nagrade na međunarodnom takmičenju “Green destinations 100 – najboljih priča o održivosti, čiji će pobjednici biti proglašeni danas u 13.00 sati u okviru Međunarodnog sajma turizma u Berlinu – ITB.

Trebinje i priča o Hercegovačkoj kući, prošle godine su uvršteni u „100 najboljih priča o održivim destinacijama“, a nakon toga je januaru uvrštena u uži izbor od šest priča koje će biti predstavljene na sajmu turizma ITB u Berlinu.

Grad Trebinje je po prvi put učestvovao na tom prestižnom takmičenju, te je našao svoje mjesto među brojnim svjetskim destinacijama. Tim projekta USAID Turizam pružio je podršku Gradu Trebinju tokom čitavog procesa apliciranja.

Trebinje i Hercegovačka kuća predstavljaju sjajan primjer uključivanja lokalne zajednice i saradnje s čitavim nizom partnera. Hercegovačka kuća je veoma uspješno brendiran butik domaćih hercegovačkih proizvoda u kojem lokalni proizvođači turistima mogu prodavati svoje tradicionalne proizvode i na taj način popraviti svoju vidljivost i doprinijeti ekonomskom razvoju grada.

Svake godine takmičenje „100 najboljih priča o održivosti“ prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim i uspješnim praksama destinacija širom svijeta koje su prepoznate kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika. Pričajući o svojim iskustvima, organizacije za upravljanje destinacijom mogu biti prepoznate za rješenja koja su implementirale kao odgovor na izazove i probleme s kojima su se suočile.

Prijave su ocijenili članova tima „Sustainable Top 100“ i lokalni partneri uz koordinaciju fondacije „Green Destinations“.

Komisija naglašava da odabir destinacije u najboljih 100 ne znači da je destinacija održiva, već da je destinacija najprije odabrana na osnovu minimalnog nivoa usklađenosti s ključnim kriterijima standarda fondacije „Green Destinations“ i potom uvrštena na listu na osnovu ocjene priče o dobroj praksi, rečeno je Feni iz Tim projekta USAID Turizam.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom partnerstva Top 100, uz poseban doprinos organizacija: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First and GLP Films.