Treći SaMED u Sarajevu okupio studente sa četiri kontinenta (VIDEO)

bl

Treći internacionalni kongres studenata medicine (SaMED), koji se održava u Sarajevu od 1. do 5. februara, okupio je preko 350 studenata biomedicine i mladih doktora iz 30 zemalja s četiri kontinenta i ovo je najveći kongres ove vrste na području jugoistočne Evrope.

„Kongres je ponovo pozicionirao Sarajevo na nivou Evrope i svijeta tako da je to nešto što brendira Sarajevo u tom smislu“, kaže Bekir Rovčanin, predsjednik Organizacionog odbora SaMED-a.

„Kompletna organizacija kongresa je na studentima i oni to rade sami i time pokazuju izuzetne sposobnosti ne samo kao budući mladi ljekari nego kao budući menađeri što je na današnjem tržištu rada ono što se traži. Ovo je jedinstvena prilika da sretnu svoje kolege sa svih kontinenata što na neki način stvara mrežu koja im je sutra neophodna u obavljanju ljekarskog posla. Danas bez uvezivanja s kolegama iz zemalja regiona i šire nema dobrog zdravstvenog radnika”, kaže Almira Hadžović Džuvo, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Prisustvo eminentnih predavača iz naše zemlje, regije, Evrope i SAD najbolji je dokaz važnosti SaMED-a i njegove uloge na području medicinske znanosti.

„Ja mislim da ovakvi kongresi pomažu mladim ljudima da se odluče i stvore na neki način viziju svog budućeg života. Ja smatram da je moja dužnost da studente učinim sretnim,a onda kad oni diplomiraju,budu sretni lječnici,a sretni lječnici prave svoje bolesnike sretnim i tako se zatvara čitav krug da budemo svi na višem novou sreće”, riječi su prof. dr Ivana Damjanova.

Organizacija ovako velikog događa bila bi nezamisliva bez podrške prijatelja projekta i naravno sponzora. Farmaceutska kompanija „Bosnalijek“ i ove je godine prepoznala značaj ovog projekta za širu društvenu zajednicu.

„Projekt „SaMED“ za kompaniju je jako značajan jer se ciljevi kongresa poklapaju s misijom kompanije,a to je unaprijeđenje zdravlja i poboljšanje kvalitete života naših pacijenata“, kaže Kenan Kekić, marketing manager „Bosnalijeka“.

Tokom trajanja kongresa planirano je 120 predavanja o različitim temama koja će biti podijeljena u 9 sesija te 8 worshopova praktičnog dijela medicine. Jedan takav održan je u kompaniji „Bosnalijek“.

„Svrha današnje posjete Bosnalijeku je da učesnici vide način proizvodnje lijekova u ovoj kompaniji.Takođe, ove godine je organizovana radionica na temu EKG gdje će učesnici imati priliku da steknu neka nova znanja i vještine o EKG-u koja do sada nisu poznalavali”, kaže jedan od učesnika SaMED-a.

„Tu se nalaze i studenti koji su stipendisti „Bosnalijeka“ i mi vjerujemo da će jedan broj njih naći svoja prva zaposlenja u kompaniji „Bosnalijek“, govori Kenan Kekić.

Učesnici SaMED-a su budući nosioci zdravstvenih sistema zemalja iz kojih dolaze i ovo je je odlična prilika da razmjene iskustva i mišljena u budućem aktivnom pristupu u procesima reforme i unaprijeđenja zdravstvenog sistema.

„Kongres je ponovo organizovan na visokom nivou i vrlo smo ponosni što možemo biti dio toga. Sviđaju nam se prezentacije kao nivo učesnika koji u njima sudjeluju. Iskreno se nadamo da ćemo i sljedeće godine ponovo doći”, kaže Natalija Pavliukovych iz Ukrajine.

Treći internacionalni kongres studenata medicine(SaMED) traje do 5. februara.

https://www.youtube.com/watch?v=yST5Q2WryZQ