Kraft pivo

Trend malih zanatskih pivovara u BiH u usponu

craft_pivo

Prva zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne, sa sjedištem u Brčkom, ove godine je na tržište plasirala zanatsko pivo pod brendom Laufer

Zanatsko pivo ili kraft (eng. craft) znatno je drugačije od piva koje se proizvodi u velikim pivovarama i ova proizvodnja u posljednje vrijeme u BiH osvježila je i obogatila ponudu piva.

Prva zanatska pivara na području sjeveroistočne Bosne, sa sjedištem u Brčkom, ove godine je na tržište plasirala zanatsko pivo pod brendom Laufer. Iza tog projekta stoji tehnolog Kosta Stevanović, koji je svoj strastveni hobi pretvorio u preduzetnički poduhvat i domaćem tržištu ponudio zanatsko pivo proizvedeno od kvalitetnih prirodnih sastojaka.

– Vjerujem u svoj proizvod, ali i u konzumente koji znaju prepoznati i za sebe odabrati najbolji kvalitet u izboru piva u kojem će moći istinski uživati – izjavio je Stevanović dodajući da o kvalitetu brine visokokvalifikovano osoblje.

Sve organoleptičke osobine tog zanatskog piva, kako je dodao, dolaze od spoja prirodnih sirovina i esencijalnog sastojka – „strasti i vještine tehnologa“. Po uzoru na recepture stare stotinama godina, to pivo proizvedeno je od četiri osnovne sirovine – ječmenog slada, hmelja, pivskog kvasca i vode, u skladu s njemačkim srednjovjekovnim zakonom o čistoći piva Reinheitsgebot, odnosno bez ikakvih aditiva koji utiču na gubitak izvornog okusa piva.

U zemlji postoji nekoliko zanatskih pivara, te iako je ponuda još ograničena, primijetan je pozitivan trend na tržištu, jer sve više kvalitetnih ugostiteljskih objekata žele uvrstiti zanatsko pivo na svoje menije.

– Zanatsko pivarstvo je još u začetku u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge zemlje u regiji i želja mi je, vjerujem kao i svim domaćim pivarima, da zanatsko pivo bude nezaobilazan dio ponude većine ugostiteljskih objekata – dodao je Stevanović.