Biznis

Sezona grijanja

Trenutno se najisplativije grijati na struju

20/11/2018

Drugim riječima, ove sezone plaćaćemo račune za električnu energiju po aktuelnim tarifama, ali sasvim je realno očekivati zahtjev za korekciju cijena

Grijanje na struju u BiH trenutno je najjeftinije zbog čega se sve veći broj potrošača odlučuje za ovaj energent tokom grijne sezone. Za sada, kako Srpskainfo saznaje, nema naznaka da će električna energija, koju potrošači kupuju od “Elektroprivrede Republike Srpske”, poskupiti.

Bez obzira na to hoće li ili ne doći do korekcije cijena, veća opasnost za one koji se oslanjaju samo na ovaj energent kako bi ugrijali vlastita domaćinstva javlja se u obliku preopterećenja sistema, ukoliko bi zima bila duga i oštra, a broj onih kojima je ovo jedini način grijanja konstantno rastao.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u “Elektroprivredi RS” Darko Milunović kaže za Srpskainfo da ne postoji zvaničan zahtjev za povećanje cijena električne energije.

– Međutim, u neformalnim razgovorima sa rukovodiocima zavisnih preduzeća, prije svega proizvodnih, stalno se provlači činjenica da je grijanje na električnu energiju najjeftinije, što je nelogično – ističe Milunović.

Drugim riječima, ove sezone plaćaćemo račune za električnu energiju po aktuelnim tarifama, ali sasvim je realno očekivati zahtjev za korekciju cijena. Odluku o cijenama električne energije donosi Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Električna energija u Republici Srpskoj, koju potrošačima isporučuje “Elektroprivreda RS”, poskupila je posljednji put u maju 2016. godine. Struja je poskupila u prosjeku za 4,9 odsto, dok je za domaćinstva cijena veća za 5,4 odsto.

Posmatrajući region, najjeftinija električna energije je kod nas i u Srbiji. Isto tako, naš životni standard je izuzetno nizak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.