Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trgovinsku razmjenu BiH, Srbije i Turske povećati za još 200 miliona eura

aa_picture_20151020_6572683_web

Očekuje se da se nivo vanjskotrgovinske razmjene između BiH, Srbije i Turske u narednoj godini poveća za dodatnih 200 miliona eura, a jedan od razloga takvog povećanja bit će i uspješna saradnja između tri zemlje, poručio je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na današnjem Trilateralnom biznis forumu BiH – Srbija – Turska, koji se održava u Sarajevu.

Ministar Šarović je, kako prenosi Anadolu Agency, naglasio da se očekuje kako će nivo vanjskotrgovinske razmjene BiH, Srbije i Turske do kraja godine biti na nivou od 1,5 milijardi eura, od čega se milijarda eura odnosi na Srbiju, a 500 miliona eura na Tursku.

aa_picture_20151020_6572675_web

“Turska jako puno ulaže u investicije izvan svoje zemlje i oni su na nivu 80 milijardi dolara. Nema razloga da se u narednom periodu u taj ciklus u većoj mjeri ne uključe Srbija i BiH”, poručio je Šarović.

Investiciona konferencija u prvoj polovini 2016. 

On je najavio da će veći stepen saradnje BiH, Srbije i Turske omogućiti provedba akcionog plana dogovorenog između tri države, koji će se provoditi u naredne dvije do tri godine. Prvi korak, naglasio je Šarović, je održavanje investicione konferencije planirane u prvoj polovini 2016. godine na kojoj se očekuje postizanje dogovora oko većeg stepena investiranja Turske u Srbiju i BiH.

Također, Šarović je najavio da će se narednog mjeseca, u skladu sa dogovorom postignutim jučer u Beogradu, u Istanbulu (Turska) otvoriti trgovinsko-turističko predstavništvo uz pomoć Vlade Republike Turske, koje će za potrebe promocije koristiti Srbija i BiH.

“Infrastruktura je ključ pitanja koje smo predložili da se rješava bez obzira na to da li se radi o željezničkoj ili drumskoj transportnoj infrastrukturi, jer je ona sa Srbijom, koja je drugi najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, na najlošijem nivou. Ovo pitanje otvorićemo na sastanku dvije vlade početkom novembra u Sarajevu, između BiH i Srbije, ali za rješavanje ovog pitanja zainteresirana je i Turska, koja je spremna da se uključi u finasiranje određenih projekata budući da koristi dio koridora za transport svojih roba od Niša preko Užica za Sarajevo”, naglasio je Šarović.

On je istakao da postoji problem u odnosima BiH i Kosova te da je bh. izvoz na Kosovo manji za 20 miliona KM i da se i dalje smanjuje.

Šarović je rekao da su određena administrativna pitanja riješena uz pomoć komora, ali da ostaje pitanje problema viznog režima koji se mora riješiti s obzirom na to da i potencijalni investitori sa Kosova čekaju čak dva mjeseca na izdavanje viza za BiH, što Šarović smatra nedopustivim.

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci podsjetio je da je jučer u Beogradu potpisan sporazum o srednjoročnoj saradnji i akcioni plan o njegovoj provedbi.

“Republika Turska ima diplomatska predstavništva u 160 zemalja u okviru kojih djeluju i trgovinski odjeli. Oni će biti od ovog momenta stavljeni u funkciju korištenja i Srbiji i BiH. Sretni smo da se za manje od mjesec dana u Istanbulu otvara predstavništvo koje će moći koristiti dvije zemlje za promociju i razvoj boljih trgovinskih odnosa. Na svijetu je najopasnije oružje kada ljudi nemaju šta izgubiti. Isto je tako i u odnosima među zemljama. Stoga, zemlje koje nemaju dobre odnose ili su oni na niskom nivou, lakše stupaju u konflikte. Mi želimo da naši odnosi budu na najvećem mogućem nivou”, poručio je Zeybekci.

On je istakao kako je uvoz iz BiH u Tursku 2014. godini bio veći za 35 posto, a da je u ovoj godini za prvih osam mjeseci narastao za 54 posto u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga su, poručio je ministar ekonomije Turske, sretni, a biće isto tako i kada se nešto slično desi sa napretkom saradnje sa Srbijom.

Podrška kompanijama za ulaganja u Srbiju i BiH

Zeybekci je naglasio da je nivo investicija Turske u Rusiji premašio 10 milijardi dolara, u Alžiru pet milijardi, a u Rumuniji četiri milijarde dolara.

“Podržavamo velike kompanije i biznismene da ulažu u Srbiju i BiH. Sa Srbijom i BiH radićemo na jačanju odnosa u narednom periodu, a najbolja čarobna formula za uspjeh je ugovor o slobodnoj trgovini koji će biti što liberalniji”, rekao je Zeybekci.

Rekao je da je Turska prihvatila prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića o održavanju trojnog sastanka na stalnom nivou između BiH, Srbije i Turske te da će jedna od narednih tema biti ona koja se odnosi na turističke organizacije tri zemlje.

U skladu s tim, bit će snimljen film o turističkim potencijalima BiH i Srbije koji će, naglasio je Zeybekci, biti u emitiran u udarnim terminima u medijima u Turskoj. Cilj je unapređenje saradnje tri zemlje i u turizmu.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da će privrednici tri zemlje, kao i komore, dati maksimalni doprinos da se provedu dogovori o unaređenju saradnje između BiH, Srbije i Turske. Naglasio je da će Privredna komora Srbije raditi i sa zemljama zapadnog Balkana uključujući Hrvatsku i Sloveniju na zajedničkim informacionim projektima od kojih je planirano njih 26.

aa_picture_20151020_6572679_web

Jedan od projekata je obezbjeđivanje resursa za pomoć malim i srednjim preduzećima koji ima za cilj da kompanijama u toj oblasti pomogne da pronađu partnere na stranim tržištima, kao i da osiguraju informacije kako da dođu do finasijske pomoći evropskih fondova.

Preko proizvodnje u Srbiji do ruskog tržišta

Mehmet Buyukeksi, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Turske, naglasio je kako će investicije Turske u Srbiju u oblasti poljoprivrede, automobilske industrije i tekstila biti od velike koristi u razvoju cjelokupne regije, ali i mogućnosti plasmana roba proizvedenih u Srbiji na rusko tržište s obzirom na to da Srbija ima sporazum sa Rusijom o trgovinskim odnosima.

“Sporazumima o slobodnoj trgovini sa BiH i Srbijom želimo da oblikujemo najbolje moguće odnose i da oni budu što bolji kako bismo ostvarili unapređenje saradnje. U tom kontekstu potpisaćemo dodatni niz protokola o saradnji”, naglasio je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Turske.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić poručio je da na današnjem Trilateralnom biznis forumu učestvuju 82 kompanije, od kojih 34 iz BiH te ostatak iz Turske i Srbije, od kojih se očekuje da dogovore niz bilateralnih oblika saradnje u narednom periodu.