Niskobudžetni prevoznici

Tri aviokompanije ispunile uslove, iz Sarajeva uskoro nove linije

aerodrom sarajevo
Foto: BHRT/ Arhiva

Vrijednost subvencija nije javno objavljena

Tri od pet avioprevoznika koji su se javili na javni poziv za otvaranje novih linija sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo uz subvenciju ispunila su navedene uslove, objavila je Komisija za stručnu ocjenu prijava.

Niskobudžetne kompanije Ryanair, Wizz Air i SunExpress ispunile su uslove za finansijsku podršku, a dodatne pojedinosti o rutama i datumima pokretanja bit će objavljene unarednom periodu.

LOT Polish Airlines i TUI Airways, koji su se također prijavili, nisu zadovoljili kriterije. S druge strane, Norwegian Air Shuttle svoju je ponudu dostavio nakon zadanog roka zbog čega nije uzeta u razmatranje.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo su prije tri dana saopštili da je javni poziv kojeg je raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo zatvoren, te da je cilj razvoj turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika.

📣 Obavještavamo javnost da je 13.11.2023. zatvoren Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona…

Posted by Sarajevo International Airport on Friday, November 24, 2023

Javni poziv bio je usmjeren na avioprijevoznike za pokretanje operacija ili uspostavu baze u Sarajevu, nudeći sredstva prijevoznicima koji u zadnjih dvanaest mjeseci uvode letove iz nepokrivenih destinacija, započinju usluge prema strateški važnim destinacijama, stacioniraju svoje avione u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili započinju letove duže od šest sati.

Vrijednost subvencija nije javno objavljena. Rute za koje se smatra da su od strateške važnosti iz Sarajeva su Berlin, Memmingen, Malmo, Gothenburg, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stockholm, Oslo, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalya, Podgorica, Abu Dhabi, Varšava, bilo koja tačka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanonu, Indiji, Izraelu i Maleziji, također kao i bilo koja druga destinacija u Sjevernoj Americi, prenosi Ex-Yu Aviation portal.

Ryanair i SunExpress, koji su aplicirali za subvencije, ne lete za sarajevski aerodrom, dok je Wizz Air nedavno pokrenuo subvencionirane linije iz londonskog Lutona. Njegova podružnica u Emiratima održava sezonske operacije od Abu Dhabija do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Neki avioprevoznici već su najavili nove linije za Sarajevo za sljedeću godinu, uključujući Pegasus Airlines iz Antalye i Air Arabia iz Sharjaha, s tim da je drugi obnovljen nakon gotovo dvije godine. Na temelju indirektnih prometnih tokova, Ankara je najprometnija neobslužena ruta Sarajevskog Aerodroma u Evropi (uključujući Tursku). Slijede Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barcelona.