Biznis

Tri firme iz TK među najvećim izvoznicima u BiH

06/02/2017

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na listi deset najvećih izvoznika iz države u prošloj godini bilo je sedam firmi iz Federacije.

Među njima su i tri iz Tuzlanskog kantona: CIMOS TMD – automobilska industrija Gradačac, lukavački GIKIL i ”Sisecam soda” Lukavac. Treća se razlikuje što ujedno nije i najveći uvoznik.

U Tuzlanskom kantonu u 2016. godini ostvareni su i rast uvoza i izvoza proizvoda. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 83,6 posto, a vanjskotrgovinski deficit 250 miliona KM.

– Iz TK izvezeno je milijardu i 270 miliona KM vrijednosti proizvoda, što je rast izvoza od 5,5 posto. U istom periodu ostavaren je i rast uvoza od 6,3 posto i uvezeno je roba u vrijednosti od milijardu i 520 miliona KM – kazala je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju KPK Tuzla Edina Kurtić.

Karakteristično je da su najveći izvoznici iz BiH ujedno i najveći uvoznici uz jedan izuzetak, a to je ”Sisecam soda” Lukavac koja se uz TMD Gradačac i GIKIL.

– Ponosni smo na činjenicu da smo svake godine među prvih deset izvoznika u BiH. U 2016. godini smo četvrti na listi najvećih izvoznika. Razlikujemo se po tome da ujedno nismo na listi najvećih uvoznika – rekla je izvršna direktorica za finansije ”Sisecam soda” Lukavac Azijada Hadžihasanović.

Za sada u ”Sisecam sodi” više od 80 posto sirovina nabavljaju od domaćih dobavljača i planiraju zadržati proizvodnju na nivou prošlogodišnje uz obezbijeđeno strano tržište na koje i izvoze 99 posto proizvoda. TK ima i druge proizvode ”izvozne perjanice”.

– U 2016. godini smo izvezli namještaja u vrijednosti od oko 90 miliona KM, obuće od oko 60 miliona, proizvoda od plastike oko 36 miliona te mrkog uglja od oko 23 miliona KM – istakla je Kurtić.

Pri uvozu u TK uglavnom prednjače sirovine za proizvodnju, kameni ugalj, osnove za proizvodnju u plastičnoj industriji, dijelovi obuće, goveđe kože za proizvodnju obuće i namještaja, ali i lijekovi kojih je u 2016. uvezeno u vrijedosti 30 miliona KM.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.